26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Com protegir la nostra privacitat a internet?

Quan naveguem per la xarxa deixem un rastre d’informació personal que queda a l’abast de qualsevol persona

Internet pot resultar molt útil per buscar informació i trobar resposta a moltes preguntes. Però la resta de persones també poden buscar-nos a nosaltres perquè cada moment que passem a la xarxa estem deixant rastre del que fem.

La xarxa cada vegada està més present a les nostres vides i nosaltres en ella, de manera que el nostre rastre va forjant el que anomenem “identitat digital”: el conjunt de característiques que ens identifiquen a d’internet.

Però quan realitzes activitats diàries online, podries revelar informació personal que uns altres poden fer servir per envair la teva privacitat. Això pot incloure dades confidencials com la teva adreça IP, correu electrònic, la teva ubicació física o la teva adreça de casa o de la feina.

Per exemple, les transaccions de compres online sovint requereixen informació de la targeta de crèdit i la teva adreça de casa. Per això és molt important que les pàgines on proporcionem la nostra informació siguin segures.

Has sentit a parlar de les estafes de suport tècnic? Poden arribar a suplantar la identitat fins i tot d’empreses com Microsoft. Des d’aquesta companyia assenyalen que mai realitzen trucades per telèfon si no has contactat prèviament amb el suport tècnic.

Microsoft insta tots els usuaris a denunciar aquest tipus d’estafes a través del seu web. A més, per protegir la privacitat i preservar la capacitat de l’usuari de controlar les seves dades, s’informa sobre com i per què es recopilen i usen les dades.

 

Consells per posar-ho difícil als ciberdelincuents

Els ciberdelincuents cada vegada són més imaginatius, però sempre hi ha un factor comú: tractaran d’enganyar-te fent-se passar per alguna empresa legítima.

Es recomana parar atenció i revisar bé quina informació has de donar per utilitzar certs dispositius amb connexió a internet o descarregar-te una nova aplicació. Investiga sobre el proveïdor per decidir si és de fiar o no.

També és recomanable donar un cop d’ull a la configuració del teu compte a xarxes socials o a les pàgines on hagis realitzat alguna compra. Assegura’t que tens ben configurat el teu compte perquè les teves dades siguin el més privades possible.

Així mateix, és de fonamental mantenir sempre al dia els teus dispositius i activar les actualitzacions pertinents.

Segueix els passos de la configuració de privacitat ràpida de Facebook per fer un primer escaneig dels teus ajustos. (Facebook)

 

Vigila amb les xarxes socials i els Wifi oberts

Ves amb compte amb qui acceptes a les teves xarxes. Els perfils falsos que pretenen fer-se passar per altres persones són molt comuns. El seu objectiu és que els acceptem com a amics i llavors puguin accedir a les nostres dades.

Mai punxis els enllaços inclosos en correus electrònics per accedir a algun servei o confirmar alguna dada i tampoc obris els adjunts si no estàs segur de la seva procedència.

Vigila les connexions Wifi obertes: aquestes xarxes són les més perilloses perquè no saps qui hi ha darrere i les teves dades poden quedar al descobert fàcilment. Actualitza les teves contrasenyes, utilitza’n més d’una i tanca sempre la sessió si utilitzes un dispositiu que no és el teu.

Quan et connectes a internet amb una xarxa pública, com la xarxa Wifi d’un centre comercial o un transport públic, no tens control directe sobre la teva seguretat. Si no pots garantir que el teu dispositiu està protegit, no comparteixis informació confidencial quan naveguis o utilitzis aquestes aplicacions.

 

La importància dels antivirus

L’antivirus també té una gran importància. Un antivirus eficient i actualitzat diàriament és una eina vital per protegir-te contra els centenars d’atacs que sorgeixen cada dia.

Un dels atacs més comuns avui dia són els ‘ransomware’ o segrestos digitals: després d’infectar el teu ordinador amb un virus a través d’un correu electrònic o una aplicació sense actualitzar, l’atacant xifra els arxius del teu disc dur perquè ja no puguis accedir-hi.

El ciberdelincuent exigirà un pagament com a rescat. Es recomana no pagar: l’import exigit sol ser molt elevat, no garanteix la recuperació de la informació i anima els ciberdelincuents a continuar perpetrant els seus atacs.

Informació elaborada en col·laboració amb Microsoft

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.