26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Com funciona el vot als Estats Units?

Els ciutadans nord-americans han de registrar-se per triar al seu president, encara que el guanyador de les eleccions depèn del resultat dels compromissaris o electors

Si tens xarxes socials i segueixes a personalitats conegudes dels Estats Units, segur que has vist missatges publicats en xarxes en els quals demanaven als seus seguidors que es registressin per votar poc abans de les eleccions. Però, per què? No pot votar tothom?

El sistema electoral dels Estats Units és més complex que en altres països. Per poder exercir el dret a vot, la ciutadania ha de completar un registre.

Cada estat té uns processos i dates diferents per registrar-se com a votant. Aquest registre és un procés burocràtic que consisteix a omplir uns formularis. En ells cal indicar a quin partit polític es dona suport (encara que després puguin votar al que vulguin), la seva adreça postal o el seu origen ètnic.

Així, aquest formulari ja serveix com a primer sondeig. A més, cal tenir en compte que per poder omplir aquests documents és necessari complir uns requisits que poden variar segons l’estat federal en el qual es resideixi.

 

 

Quins són els requisits per poder votar als Estats Units?

Per poder exercir el dret a vot, és necessari ser ciutadà dels Estats Units, ser major d’edat i complir les condicions que estableixi el seu estat de residència.

Aquest registre no es fa una única vegada a la vida. Cal repetir-ho quan hi hagi un canvi de residència, de cognoms, en cas de separació o divorci, etc. Aquest procés poc pràctic comporta que “un de cada quatre votants potencials no estigui registrat”, segons un estudi del Brennan Center for Justice, ja que un de cada vuit registres es consideren invàlids per “mala cal·ligrafia” o “errors burocràtics”. Un informe del Pew Research Center descriu la necessitat de registrar-se per votar com un sistema “imprecís, costós i ineficient”.

 

Dia Nacional del Registre de Votants

Històricament, des de 1972 les eleccions presidencials han tingut entre un 50% i un 60% de participació. És per aquesta raó que moltes celebritats, entitats i empreses es mobilitzen per animar a la gent a registrar-se per votar, organitzant esdeveniments amb milers de voluntaris per a aconseguir-ho, en el marc del Dia Nacional del Registre de Votants. Se celebra el quart dimarts de setembre dels anys en els quals hi ha eleccions.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa el 2012 i va agafar molta importància durant les presidencials del 2016 entre Hillary Clinton i Donald Trump. A més, ha comptat amb el suport de la Casa Blanca, així com del seu expresident, Barack Obama.

A més, el registre, juntament amb les lleis electorals del país, impedeixen que moltes persones que viuen al país puguin expressar la seva opinió mitjançant el vot. Per exemple, residents permanents que no tenen la ciutadania (és a dir, molts migrants), alguns presos (en funció de la seva condemna) o algunes persones diagnosticades amb discapacitat mental no poden votar.

 

La importància dels Col·legis Electorals

Quan els ciutadans s’han registrat correctament poden votar per correu o acudint als centres de votació. Aquest tipus de vot es coneix com a vot popular, i és el que s’usa per a determinar quants electors surten triats de cada partit. En total hi ha 538 electors que conformen el Col·legi Electoral, repartits per 50 estats. Són els encarregats de triar al president.

És per aquesta doble votació que als Estats Units es comptabilitza el vot popular, emès per la ciutadania, i el vot electoral, emès pels electors. En les últimes eleccions, Hillary Clinton va guanyar en el vot popular, però va anar Trump qui es va convertir en president perquè va aconseguir un major percentatge de vot electoral.

Fonts: USAGov, Brennan Center, National Voter Registration Day, PEW Research

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.