27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Una ciutat plena de coneixement  

 

Igual que altres grans científics, Stephen Hawking va estudiar a la Universitat de Cambridge i va viure allí gran part de la seva vida

El 15 d’octubre de 1965, un jove estudiant de 24 anys anomenat Stephen Hawking presentava la seva tesi doctoral a la Universitat de Cambridge. Les seves teories van sorprendre als professors universitaris i van ser una revolució al camp de la física teòrica i l’estudi de l’univers.

No obstant això, Hawking no va ser el primer físic en fer història a Cambridge. Tres segles abans, un altre jove de ment inquieta passejava pels passadissos i les aules de la universitat: Isaac Newton. 

Va ser allí on va desenvolupar les famoses Lleis de Newton i el tractat de ‘Principia Mathematica’, una obra que va suposar un abans i un després en la història de la ciència perquè utilitzava les matemàtiques per explicar les lleis de la naturalesa.

El biòleg i naturalista Charles Darwin, el matemàtic Alan Turing, el científic descobridor del neutró James Chadwick, el físic nuclear Ernest Rutherford, la primatòloga Dian Fossey… són algunes de les ments brillants que han estudiat a Cambridge. 

Vuit segles d’història

La Universitat de Cambridge és la segona universitat de parla anglesa més antiga, per darrere de la Universitat d’Oxford. De fet, Cambridge va ser fundada al 1209 per uns acadèmics d’Oxford que havien deixat aquesta universitat.

Avui dia, Cambridge està considerada una de les universitats més prestigioses del món, sobretot en l’àmbit científic. Un total de 117 guanyadors del Premi Nobel van estudiar a Cambridge.

https://www.instagram.com/p/Bf09Fb7HMID/?utm_source=ig_embed

La universitat té més de 100 departaments acadèmics dividits en sis escoles (art i humanitats, biologia, medicina, ciències socials, física i tecnologia) i 114 biblioteques repartides entre les facultats, els departaments i les residències estudiantils.

La més important de totes és la Cambridge University Library, que alberga vuit milions de llibres. La biblioteca del Trinity College té més de 200.000 llibres que daten d’abans de 1800, com una primera edició del Principia Mathematica amb anotacions del mateix Newton. 

La Biblioteca Wren del Trinity College conserva una primera edició de l’obra mestra d’Isaac Newton, publicada al 1686. (Wikipedia)

La ciutat el riu Cam

La ciutat de Cambridge tenen un origen molt antic: existia molt abans de l’arribada dels romans a Gran Bretanya, fa més de 2.000 anys. El riu Cam travessa el nucli urbà i dóna nom a la ciutat (Cambridge significa “el pont del Cam”) i a la universitat.

De fet, el riu és un dels símbols de la ciutat. Els turistes es passegen en unes barques anomenades punt que s’impulsen amb penjadors allargats (com a les góndoles), mentre que els universitaris entrenen per les competicions de rem contra Oxford.

https://www.instagram.com/p/BIPxU9rDjCv/?utm_source=ig_embed

A més de recórrer els edificis senyorials del campus, a Cambridge poden visitar-se llocs tan emblemàtics com la casa de Stephen Hawking; el museu de Robert Falcon Scott, explorador que va morir a l’Antàrtida intentant arribar al Pol Sud, o el pub on Francis Crick va anunciar el descobriment de la doble hèlix de l’ADN.

Una ciutat plena de coneixement, per on hi van passar grans personatges de la història.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.