26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Cinema per endinsar-nos en el món de l’arquitectura sostenible

Diferents pel·lícules sobre l’equilibri entre arquitectura i sostenibilitat que busquen fer front a l’emergència climàtica

Amb les pel·lícules i els documentals a més d’entretenir-nos aprenem conceptes innovadors amb què convivim en el nostre dia a dia però que ens passen desapercebuts. Això també passa amb l’arquitectura, ja que a vegades no som conscients de fins a quin punt els edificis on vivim són perjudicials per a la nostra salut.

El cinema de ficció i els documentals ens transporten cap a situacions quotidianes de les quals tenim molt a aprendre. A més, mitjançant persones expertes en el tema, podem conèixer cap a on hem de dirigir-nos o quines petites passes hem de fer per arribar a un futur sostenible en el sector arquitectònic. 

A continuació presentem una selecció de pel·lícules i documentals amb els quals podrem entendre i conèixer millor com són i com haurien de ser els edificis on vivim i desenvolupem les nostres activitats quotidianes. 

Casi Cero

El documental Casi Cero del programa Escala Humana de RTVE es va emetre l’any 2020 i mostra quin és el paper de l’arquitectura en la crisi climàtica del planeta. Quins petits passos cal que fem els ciutadans perquè els nostres edificis basteixin un futur més net i sostenible? 

Mitjançant aquest reportatge veurem quines solucions podem incloure als nostres edificis per superar, amb el pas dels anys, l’emergència climàtica en què ens trobem.

Diversos experts comenten quines petites accions podem dur a terme, com ara el control en el consum d’energia, i així aconseguir una arquitectura que interactuï amb l’entorn. Les ciutats i els edificis que acullen no es poden permetre obviar la contaminació, la petjada ecològica o la despesa energètica, entre altres factors.

Safe

El film Safe (1995), del director Todd Haynes, narra la història de la degradació física i emocional de la protagonista, Carol White, interpretada per Julianne Moore. White viu a Valle de San Fernando, un suburbi de luxe a Los Angeles (Califòrnia), i és una mestressa de casa de classe mitjana alta amb una vida monòtona, predictible i segura.  

White viu amb el seu marit Greg i el seu fill Rory en una casa allunyada de la contaminació i la brutícia del centre de la ciutat. Després de dur a terme una reforma a l’habitatge, la protagonista comença a trobar-se malament i ningú entén què li passa. De manera gradual, la salut de la Carol es va deteriorant, de manera que pateix atacs i reaccions al·lèrgiques que no s’expliquen amb la medicina tradicional. 

En definitiva, el film va de la història de la Carol White i de com fa front a una malaltia que ningú no entén, per la qual cosa tothom atribueix la responsabilitat de la malaltia a la Carol mateix. 

 

Verde que te quiero Verde 

Quan imaginem una ciutat, la visualitzem amb edificis alts i gratacels, tons grisos d’asfalt i ciment… Però, la nostra ment la veu verda? El documental Verde que te quiero Verde (2019) d’Escala Humana (RTVE) ens recalca que la naturalesa no pot quedar fora del paisatge urbà i que l’essència del color verd cal que s’imposi a les grans ciutats. 

En aquest reportatge veurem projectes que fan servir la naturalesa com el principal aliat per millorar la renovació urbanística i arquitectònica de les ciutats. Viatjarem des dels corredors naturals del riu Túria (València), el Manzanares (Madrid) o el Besòs (Barcelona), fins als jardins verticals que intenten crear petits ecosistemes ecològics al centre de grans edificis. 

A més a més, l’equip d’Escala Humana parla amb Ignacio Solano, un biòleg que aclimata ecosistemes naturals a l’entorn, el qual planteja un dubte habitual entre arquitectes: visualitzem la ciutat del futur, verda i amb aigua, però alhora futurista i integrada amb les tecnologies? 

Los pájaros de la mina

El llargmetratge Los pájaros de la mina (2010) narra la història de la Laura, una persona afectada per la Síndrome de la Sensibilitat Química Múltiple (SQM). Aquesta malaltia és una reacció global del cos humà davant de qualsevol estímul químic que acaba transformant el principal afectat. Les persones que pateixen aquesta síndrome s’acaben allunyant de la societat perquè s’han de recloure per intentar que no els afecti cap substància química i així sobreviure.

En aquest film, l’espectador se submergeix en la història de la Laura des del moment que li apareixen els primers símptomes i se li diagnostica la malaltia, fins que ho explica a la família i ha d’afrontar el procés personal i social d’una manera no alarmista.

Aquesta pel·lícula, dirigida per Víctor Moreno i estrenada el 2010 a Pontevedra, tracta de reflectir, en tot moment, que la història de la Laura podria ser la de qualsevol persona afectada per la SQM. 

 

Tierra, aire, vida 

Alguna vegada t’han dit que “estàs sord com una tàpia”? Amb el documental Tierra, aire, vida (2020), d’Escala Humana (RTVE), coneixeràs d’on ve el significat i quina relació té amb la construcció d’edificis. 

Sabies que l’aire dels edificis on vivim està cinc vegades més contaminat que el del carrer? Doncs en aquest reportatge t’explicaran d’on ve aquesta contaminació i què pots fer per fer-hi front. Els habitatges són el lloc on més s’exposen les persones i això podria estar perjudicant la salut dels humans

A més a més en aquest reportatge també parlen sobre materials de construcció que es feien servir en un passat i ara s’han convertit en una alternativa per fer habitatges i edificis més respectuosos i saludables. 

Fonts: Revista Planeo, La Tempestad, Fundación Tierra, Radio Televisión Española (RTVE), Vimeo.

Consulta el nostre catàleg complet d’Unitats Didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.