25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Cinc claus del món literari avui

Amb motiu del Dia Mundial del Llibre, repassem les últimes tendències sobre llibres, autors i el món editorial

El 23 d'abril és el Dia Mundial del Llibre, una celebració internacional instaurada per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) per posar en valor el patrimoni literari universal i reconèixer la tasca d'escriptors, traductors i editors.

La data commemora la mort de tres grans grans escriptors de la història de la literatura: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Encara que, en realitat, només un d'ells va morir un 23 d'abril

La literatura avança i s'adapta als nous temps: l'expansió de les xarxes socials i els influencers literaris, l'impacte de la intel·ligència artificial a l'hora de crear noves obres, noves formes de publicar llibres… Fem un repàs a les tendències socials i tecnològiques més noves del món literari.

El fenomen ‘book’

Internet i les plataformes digitals han transformat els hàbits de lectura, la manera de promocionar les obres i de donar a conèixer els nous autors i autores. Així, la passió per la lectura ha passat de les pàgines de paper a les pantalles i els llibres s'han convertit en un tema estrella a plataformes com Instagram, TikTok o YouTube.

Les xarxes socials han donat lloc a noves figures literàries, com els booktubers o els booktokers, que es dediquen a difondre les novetats literàries entre els seus seguidors; però també han fet sorgir nous formats de literatura que combinen l'escriptura amb els temes més virals i aconsegueixen atreure milions de joves lectors.

L’anomenat “fenomen book arrasa fins i tot a TikTok, la xarxa social més popular entre els adolescents. Els vídeos curts plens d'efectes visuals s'han convertit en la millor manera de promocionar la lectura.

@letiziaalg21 Recomendaciones jiji🫶🏻💞🌷✨💘 #booktoker #booktok #wattpadespañol #lectorasdewattpad #booktokespañol #wattpad #book #books #Booktok #booktokerespañol #libroslibroslibros #bookworm #libro #libros ♬ Why Am I Like This? - Orla Gartland

La intel·ligència artificial pot escriure un llibre?

Cada vegada hi ha més persones que fan servir la intel·ligència artificial (IA) per crear obres literàries, com ara novel·les o poemes, sense necessitat que hi hagi un escriptor o escriptora al darrere.

Per una intel·ligència artificial és relativament senzill escriure una història de principi a fi. Només cal donar-li unes indicacions concretes: el tema de l'obra, quin estil ha de seguir o el nombre de paraules que ha de tenir. També hi ha programes d’IA per il·lustrar aquestes històries.

Així i tot, l'ús d'aquesta tecnologia en l'àmbit literari també genera dubtes: les obres generades per IA tenen prou qualitat literària? Qui és el veritable autor dels textos: la màquina o la persona que li dona instruccions?

Propietat intel·lectual i drets d'autor

Els drets d'autor estan reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans, que afirma: “Qualsevol persona té dret a la protecció dels interessos morals i materials derivats de les produccions científiques, literàries i artístiques de què sigui autor.”.

Aquestes lleis garanteixen un reconeixement als autors i en protegeixen els drets a l'hora de reproduir, distribuir o adaptar les seves obres. En aquest sentit, l'autor o autora es reconeix com a propietari de la seva creació i ha de rebre una remuneració per qualsevol ús aliè que se’n faci.

Autoedició per a nous autors 

Publicar un llibre no és un procés fàcil i, sovint, té un gran cost econòmic: corregir, maquetar, imprimir, distribuir, promocionar l'obra… Per aquest motiu, les editorials solen apostar per autors consolidats, que han guanyat algun concurs literari o tenen molts seguidors a les xarxes socials que assegurin la difusió de l’obra.

Aconseguir que una gran editorial publiqui el llibre d'un escriptor novell no és fàcil, però hi ha formes alternatives de publicar que ofereixen l'oportunitat a escriptors que són nous o menys coneguts.

Un exemple és l'autoedició: quan l'autor o autora s'encarrega de fer totes les tasques relacionades amb l'edició d'un llibre, des d'escriure'l i corregir-lo, fins a gestionar temes legals, dissenyar-lo i promocionar-lo a les xarxes socials. Aquesta opció requereix molta dedicació i diners (si no és que el títol es publica en format ebook), però a canvi ofereix una llibertat de decisió total.

Dones i literatura

En ple segle XXI, el moviment feminista continua reivindicant els drets de les dones i la igualtat de gènere en tots els àmbits de la societat. En el cas de la literatura, el paper de les escriptores i editores a l'hora de crear històries i promoure la lectura està cada vegada més reconegut.

No obstant això, al llarg de la història, milers de dones autores han estat invisibilitzades o ignorades i no han rebut el reconeixement que mereixien. Com va escriure Virginia Woolf a la novel·la Una cambra pròpia (1929): “Anònim era una dona” a la majoria de textos sense signar que ens han arribat a través dels segles.

Avui dia, els llibres escrits per dones són habituals en qualsevol llibreria o biblioteca… Però la seva presència en actes i premis literaris continua sent una assignatura pendent.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.