4 gener 2025
spot_img
4 gener 2025

Aprenent a construir un edifici sostenible

Els alumnes de l’escola Pia Nostra Senyora visiten un espai de bioarquitectura a la ciutat de Barcelona

Per Laura Colell 

L’alumnat de 2n d’ESO de l’Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona va fer una sortida d’entorn el passat dimarts 23 de març a l’espai ConnectHort, un espai on té la seu l’Associació Bioarquitectura Mediterrània (BAM) al barri de Poblenou.

Els redactors i redactores de la revista Nostra Senior Report, que al llarg del mes de març van treballar el projecte Fem de periodistes, van tenir l’oportunitat d’aprendre sobre construcció sostenible de la mà de BAM, que té l’objectiu de promoure el foment del coneixement i les bones pràctiques en l’arquitectura i urbanisme favorables a les persones i al planeta. Es tracta d’un un espai per potenciar les persones, empreses i col·lectius que treballen per a la construcció d’un territori i arquitectura més equitativa i saludable.

La redacció júnior es va dividir en dos grups per realitzar la visita. Un primer grup va acompanyar la Sonia Hdez-Montaño, una arquitecta experta en bioconstrucció, que els va explicar alguns conceptes sobre bioarquitectura i perquè aquests sistemes constructius són més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Mentrestant, l’altre grup, va  continuar la visita amb Ànge Joaniquet, estudianr d’arquitectura i membre de BAM, per descobrir les diferents parts de l’espai alhora que els va exposar diferents materials amb els que treballen en la construcció d’un edifici.

Hdez-Montaño va voler que els alumnes coneixessin l’origen de BAM i els va explicar que l’associació va néixer fa més de 10 anys amb un grup d’arquitectes i una biòloga que pensaven que es podia construir amb altres tipus de materials i d’una altra manera. A més a més, ella va exposar que l’objectiu de BAM consisteix en “aconseguir que l’arquitectura respongui millor a les necessitats de les persones”. En la mateixa línia va dir que el que ells fan és “construir de nou amb materials molt més naturals i propers, més econòmics i que fan espais més saludables”. Hdez-Montaño va posar èmfasi a la importància que té construir a través d’una arquitectura més sostenible.

El grup va poder veure també una construcció d’un bany sec construït amb palla, fang i canyes: un espai que reutilitza els residus, de tal manera que després puguin reutilitzar-se per l’hort autogestionat. Així doncs els alumnes van poder veure en primera persona  altres maneres de construir de forma més sostenible.

Els alumnes van conèixer iniciatives de construccions sotenibles que s’estan aplicant a la ciutat de Barcelona. (Laura Colell)

A continuació, els alumnes van poder conèixer una construcció feta amb fusta laminada. L’equip tècnic va explicar que s’havia descobert que “amb aquest tipus de fusta es poden fer edificis molt alts a través d’aquest sistema constructiu”. “Hi ha alternatives amb les que podem construir sense formigó”, va detallar Joaniquet del BAM.

L’experiència va permetre veure i tocar diferents materials constructius i naturals amb els quals també s’estan edificant i reformant espais a la ciutat de Barcelona. Tècniques desconegudes per la majoria dels redactors i que cada vegada van tenint més presència a les ciutats i àrees metropolitanes gràcies a iniciatives com les del BAM.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.