25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Acomiadaments massius a les grans tecnològiques

Microsoft és l'última gran empresa del sector tecnològic que acomiada milers d'empleats per retallar costos

Microsoft, un dels fabricants de software i productes tecnològics més importants a nivell global, ha anunciat l'acomiadament de 10.000 empleats (el 5% de la seva plantilla a tot el món). És l'última de diverses empreses tecnològiques com Twitter, Facebook o Google que han dut a terme acomiadaments massius per reduir costos.

L'economia global s'enfronta actualment a un moment de crisi provocat per diversos factors. Diversos països encara pateixen els efectes de la pandèmia de covid i intenten recuperar l’activitat econòmica. A això se suma la inflació de preus provocada per la falta de productes i materials, i els efectes de conflictes com la guerra a Ucraïna, que ha desencadenat una greu crisi energètica a Europa.

En el cas de les empreses tecnològiques, aquestes també estan afectades per la falta de components electrònics que s'utilitzen en la fabricació de microxips i circuits. Els fabricants de hardware o aparells electrònics (mòbils, tauletes, ordinadors), com és el cas de Microsoft, també han patit una caiguda de les vendes després de la pandèmia, ja que la gent no passa tant de temps a casa connectada.

Per frenar la caiguda d'ingressos, diverses empreses tecnològiques han optat per reduir la plantilla i així limitar les despeses. Amazon retallarà la plantilla en 18.000 empleats (gairebé el doble del que es preveia al novembre). Alphabet (l'empresa matriu de Google) té previst acomiadar 12.000 treballadors, fet que representa el 6% de tota la plantilla.

La crisi econòmica també ha afectat les plataformes de xarxes socials. A finals de l'any passat, Meta (l'empresa propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp) va anunciar l'acomiadament d’11.000 treballadors, fet que suposa el 13% del personal a tot el món. D’altra banda, el magnat tecnològic Elon Musk va acomiadar gairebé la meitat de la plantilla de Twitter (7.500 treballadors) poc després fer-se amb el control de la companyia.

Microsoft: un pioner de l'era digital

Fins a la dècada del 1970, els ordinadors encara no existien de manera generalitzada: fins llavors eren grans màquines que ocupaven habitacions o pisos sencers. La gent escrivia a mà o amb una màquina d'escriure, per això l'aparició dels primers microordinadors (ordinadors de mida petita, per tenir a casa o a l'oficina) i dels programes informàtics van revolucionar la manera de comunicar-se, treballar i aprendre.

L’any 1975, dos joves programadors de Seattle, Paul Allen i Bill Gates, van fundar Microsoft, una empresa dedicada al desenvolupament de software o programes informàtics. El nom era un acrònim que unia les paraules microordinador i software.

Els primers anys es van unir a IBM, un dels principals fabricants d'ordinadors, per distribuir el programari. Però aviat els programes de Microsoft es van fer molt populars i van començar a vendre's de manera independent per instal·lar-los als dispositius de qualsevol fabricant: a la dècada del 1990, el 90% dels ordinadors del món funcionaven amb Windows, el programa estrella.

En l'actualitat, Microsoft continua desenvolupant programes informàtics com el paquet Microsoft Office, que s'utilitza tant en l'àmbit laboral com a casa o als centres educatius. Però també fabrica aparells informàtics (ordinadors, mòbils, tauletes) i videoconsoles com la Xbox, a més d'oferir serveis d'internet com el cercador Bing, el servei de videotrucades Skype o el núvol Microsoft Azure.

La companyia va intentar entrar al negoci de la telefonia mòbil, però el sistema Windows Phone va quedar eclipsat per Android (desenvolupat per Google). Ara, un dels objectius és centrar-se en la intel·ligència artificial com a negoci de futur.

GAFAM: els gegants de la tecnologia

Les sigles GAFAM fan referència a les cinc grans empreses tecnològiques dels Estats Units: Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft. Cadascuna s'ha especialitzat en diferents àmbits: Google és el rei d'internet, Amazon controla el comerç en línia, Facebook és la principal plataforma social, Apple domina el sector de la telefonia mòbil i Microsoft, dels ordinadors.

Així i tot, totes han diversificat els seus negocis i han llançat diferents productes i serveis tecnològics per ser més competitius en l'era digital. Microsoft i Google també fabriquen mòbils, mentre que Amazon ha creat la seva pròpia plataforma de continguts audiovisuals.

En un món cada vegada més digitalitzat, el futur està en la tecnologia. Aquestes empreses ho saben i per això inverteixen milers de milions a desenvolupar noves tecnologies com la intel·ligència artificial, nous dispositius com les ulleres o rellotges intel·ligents, i nous sistemes com el núvol que permet emmagatzemar arxius digitals sense dependre d'aparells com un ordinador o una memòria externa.

El desenvolupament d'aquest sector també té una part fosca, com l'ús de dades personals i la falta de privacitat. La nostra activitat a internet o a través dels nostres dispositius mòbils queda registrada: quant de temps passem navegant, quines apps utilitzem més, quins són nostres web favorites, quins llocs solem freqüentar (si tenim la ubicació activada)…

Tota aquesta informació té un valor comercial i s'utilitza per oferir-nos anuncis i continguts personalitzats, però no sempre de manera lícita. Per això és important revisar les opcions de privacitat (cookies) dels nostres dispositius quan entrem en una web nova o instal·lem una nova aplicació.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.