25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

Abusos sexuals a l’Església

Prop de 2.000 menors van patir abusos sexuals per part de l'Església a Illinois (Estats Units) entre el 1950 i el 2010, segons una nova investigació

Els abusos sexuals a menors són un dels problemes més greus que tenen lloc actualment dins de l'Església catòlica. A les darreres dècades, s'han registrat diferents casos d'abusos a esglésies i diòcesis de tot el món, duts a terme per sacerdotsbisbes i altres representants eclesiàstics.

L'últim cas que s'ha conegut ha tingut lloc a l'estat d'Illinois, als Estats Units. Segons una investigació de la fiscalia general d'aquest Estat, almenys 1.997 menors van patir abusos sexuals per part de 451 sacerdots catòlics a la diòcesi d'Illinois entre el 1950 i el 2010.

L'informe, de gairebé 700 pàgines i publicat aquesta setmana, detalla com l'abús va ser tolerat i amagat pels mateixos membres de l'església durant set dècades. El text també conté relats de les víctimes dels presumptes abusos sexuals, així com els noms dels clergues acusats.

Aquesta se suma a una llarga llista d'investigacions a tot el món sobre abusos sexuals al si de l'Església catòlica. Una de les darreres investigacions està tenint lloc a Amèrica Llatina, on la Fiscalia de Bolívia està investigant diverses denúncies de pederàstia contra sacerdots catòlics.

A finals d'abril, el mitjà espanyol El País va publicar el diari personal del clergue jesuïta Alfonso Pedrajas, mort a Bolívia el 2009. Un familiar va entregar al diari aquest diari, on el capellà espanyol confessava haver abusat de desenes de menors a col·legis bolivians.

Després de les revelacions d’aquest diari, la Fiscalia de Bolívia va rebre almenys vuit denúncies de presumptes abusos comesos per l’Església. Ara el president del país, Luis Arce, ha demanat al papa Francesc l'accés a tots els arxius que l'Església tingui sobre els casos de pederàstia a mans de sacerdots i religiosos catòlics que han passat al país.

La resposta del nou papa

Els darrers anys, els escàndols d'abusos han perjudicat la reputació de l'Església i han suposat un gran repte per al papa Francesc. El pontífex ha intentat mostrar una actitud més propera i dialogant que els seus antecessors i, des del nomenament, molts religiosos han valorat els aires de canvi i renovació que ha introduït a l'Església.

Per fer front a la problemàtica dels abusos sexuals a menors, el papa ha aprovat més protocols interns per investigar aquests casos i responsabilitzar els càrrecs més alts de l'Església. El 2015 va crear la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, encarregada d'impedir que els abusos es repeteixin i protegir menors i adults vulnerables.

El 2021 es va reformar el Codi de dret canònic, un document que recull les normes que regulen l'Església catòlica. A partir d'ara, aquest document inclou un article que defineix la pederàstia com un “delicte contra la dignitat humana” que pot comportar sancions directes contra els religiosos abusadors, com l'expulsió de l'estat clerical.

Al marge d'aquestes modificacions, un dels avenços simbòlics principals ha estat el perdó. En els darrers anys Francesc ha demanat perdó mitjançant cartes, homilies i visites a llocs afectats, no només per delictes sexuals sinó per qualsevol forma d'abús comès per l'Església durant les últimes dècades.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por Junior Report (@junior_report)

Tot i aquestes modificacions i actes, les víctimes demanen mesures més estrictes per prevenir futurs casos i destituir de l'Església els responsables dels abusos. Aquestes mesures poden incloure una rigorosa selecció i formació dels futurs sacerdots i la implementació de protocols clars per al maneig de denúncies per pederàstia.

'Spotlight': la importància del periodisme

El periodisme de recerca exerceix un paper crucial a la nostra societat en revelar escàndols que es mantenen ocults, com la corrupció o els abusos de poder. Aquestes investigacions, que comporten molta feina i rigor, tenen el poder de treure a la llum assumptes que afecten directament la societat, donant veu als seus protagonistes.

Un exemple emblemàtic del poder del periodisme és el cas d’Spotlight, la unitat de recerca del diari nord-americà The Boston Globe que va destapar l’escàndol dels abusos sexuals perpetrats per membres de l’Església catòlica a Massachusetts.

L'any 2001, l'equip de periodistes d'aquesta unitat va emprendre una investigació exhaustiva sobre els abusos de l'Església comesos en aquest estat, intentant revelar com les autoritats eclesiàstiques havien cobert de manera sistemàtica aquests delictes. Durant mesos, l'equip va treballar recopilant proves i entrevistant víctimes.

La investigació va tenir un gran impacte. Els periodistes van revelar que més de 70 capellans a l'àrea de Boston van estar involucrats en casos d'abusos sexuals a menors entre el 2001 i el 2003, delictes que l'Església va intentar ocultar. Com a conseqüència, es van establir comissions independents per controlar aquests casos i es van iniciar processos legals contra els responsables.

Els reporters van ser guardonats amb el Premi Pulitzer a la secció servei públic pel seu treball, un dels premis més importants del periodisme. Aquest va ser l'impacte de la història que anys més tard es va fer una pel·lícula sobre la investigació. Spotlight (2015), dirigida per Thomas McCarthy, va guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.