22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

La bandera LGBTIQ+: orgull i simbologia

La bandera dels colors de l’arc de Sant Martí ha representat el col·lectiu LGBTIQ+ des de les últimes dècades, però no és el seu únic símbol

La bandera de l’arc de Sant Martí és un dels símbols més representatius del col·lectiu LGBTIQ+ (Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgènere, Intersex i Queer). Tant membres de la comunitat com altres persones i institucions a favor dels drets del col·lectiu l’han utilitzat per dohttps://pre.junior-report.media/bandera-gai-orgull-simbologia/nar suport a les seves reivindicacions.

La va crear l’activista i dissenyador Gilbert Baker i es va usar per primer cop el 1978 al Festival de l’Orgull Gai de San Francisco (Estats Units). Va ser un encàrrec del primer polític obertament homosexual dels Estats Units, Harvey Milk. Des de llavors, la bandera s’ha convertit en una insígnia del col·lectiu.

Inicialment, la bandera tenia vuit colors. Després es van reduir a set i finalment es va quedar amb sis. Com no podia ser d’una altra manera, cadascun dels colors està carregat de simbologia.

https://www.instagram.com/p/BxlXfAeFHK1/?utm_source=ig_embed

 

Un significat per a cada color

Per entendre el significat dels colors, ens hem de remuntar a la bandera original de Baker. Cadascun simbolitza un concepte que el dissenyador considerava important per al col·lectiu LGBTIQ+. El rosa representa la sexualitat; el vermell, la vida; el taronja, la salut; el groc, el sol; el verd, la naturalesa; el turquesa, la màgia i l’art; el blau o indi, l’harmonia i la serenitat; i el violeta, l’esperit.

En la bandera actual, el rosa i el turquesa han estat eliminats i els colors formen un arc de Sant Martí començant pel vermell i acabant pel violeta. El seu objectiu és representar la diversitat del col·lectiu LGBTIQ+.

 

Més d’un símbol LGBTIQ+

Més enllà de la bandera de l’arc de Sant Martí, el col·lectiu fa servir altres símbols i fins i tot altres banderes. Hi ha la bandera de l’orgull bisexual, que es compon de tres colors: magenta, per representar l’atracció pel mateix sexe; blau, per simbolitzar l’atracció pel sexe oposat; i una banda al mig de color lavanda fosc que representa l’atracció per tots dos sexes.

https://twitter.com/ProDianaAC/status/1141748330181070850?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1141748330181070850&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lavanguardia.com%2Fvida%2Fjunior-report%2F20190625%2F463013058183%2Fbandera-gay-orgullo-simbologia.html

La bandera de l’orgull transgènere consisteix en cinc bandes horitzontals: dues de blau cel, color tradicionalment vinculat als nois, i dues de rosa, color vinculat a les noies. Al mig hi ha una línia blanca per simbolitzar les persones que no s’identifiquen amb un gènere en concret.

El triangle rosa el van emprar els nazis per marcar i distingir els homosexuals, a qui perseguien i discriminaven. No obstant això, el col·lectiu es va apropiar del símbol als anys 70.

També en aquesta època es va començar a utilitzar la lambda en minúscula, onzena lletra grega equivalent a la ‘L’ i a la inicial de la paraula liberation (‘alliberament’). Es va crear com a logotip de l’Aliança d’Activistes Gais dels Estats Units el 1969. Des de llavors s’associa al moviment d’alliberament del col·lectiu LGTBIQ+.

La lletra ‘lambda’, de l’alfabet grec, és un símbol del moviment a favor dels drets del col·lectiu LGTBIQ+. (Wikipedia)

La Labrys, una destral de doble tall que té com a arrel la paraula labus, que significa ‘llavis’ en llatí, és, en aquest sentit, una referència als genitals femenins. És una icona lèsbica i feminista. Representa la força i l’autosuficiència de les dones.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.