26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Pegasus: el programa que espia polítics i governs

Una investigació periodística revela que diversos membres dels governs català i espanyol han estat espiats amb aquest ‘spyware’

Desenes de polítics catalans i espanyols han estat espiats amb Pegasus, un programa informàtic que envaeix els telèfons mòbils. El cas ha provocat un gran escàndol i ha posat sobre la taula el debat sobre els límits de la seguretat tecnològica i l'atac dels serveis d'intel·ligència.

Al principi, els polítics catalans van acusar el govern espanyol de fer servir Pegasus com a part d'una guerra bruta per perjudicar el moviment independentista català, que té majoria parlamentària a Catalunya i reclama la independència d'Espanya.

Entre els polítics espiats hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que és el màxim representant polític a Catalunya. També l'ex president Carles Puigdemont, impulsor d'un referèndum sobre la independència de Catalunya el 2017, a més d'altres expresidents catalans, diputats i activistes independentistes.

Per part seva, el govern espanyol nega haver autoritzat l’espionatge dels polítics catalans. Posteriorment, ha anunciat que els telèfons del president espanyol, Pedro Sánchez, i els d’altres ministres també havien estat hackejats.

Els últims dies, alguns mitjans espanyols han assenyalat el govern del Marroc com a responsable de l'espionatge als polítics espanyols. Els governs espanyol i marroquí han tingut alguns enfrontaments diplomàtics els últims mesos per temes com el control de la immigració, la importació de gas des d'Algèria o el reconeixement del Sàhara Occidental.

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), el servei d'intel·ligència espanyol, ha confirmat que va espiar 18 polítics independentistes catalans després de rebre l'autorització d'un jutge. Ara bé, encara queda el dubte de qui va autoritzar l'espionatge a la resta de polítics i quins organismes de l'Estat hi estan involucrats.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTVE Noticias (@rtvenoticias)

Els detalls de l'espionatge s'han publicat en un reportatge de The New Yorker en col·laboració amb Citizen Lab, un grup de recerca de la Universitat de Toronto que analitza com les noves tecnologies s'utilitzen per vulnerar els drets humans.

 

 

Què és Pegasus i com funciona

Pegasus és un programa informàtic desenvolupat per NSO Group, una empresa israeliana creada per tres antics agents de l'exèrcit d'Israel especialitzats en ciberarmament i atacs informàtics.

Aquest spyware o programa espia pot accedir a altres telèfons a partir de SMS o missatges de Whatsapp: l'usuari rep un missatge amb un link i, quan hi clica, el virus informàtic penetra al dispositiu mòbil i pot enregistrar tots els missatges i trucades. Ara bé, hi ha una versió més sofisticada del software que pot infectar els mòbils sense cap interacció de l'usuari.

Un cop dins, l’spyware pot accedir a la càmera, el micròfon (sense necessitat que estigui en ús), la localització del GPS, les contrasenyes i les aplicacions de missatgeria. Pot gravar converses telefòniques i activar el teclat sense que l'usuari en sigui conscient. És a dir: el mòbil es pot convertir en una arma que et perjudiqui.

L'espionatge és una eina molt important per als governs i forces de seguretat, que l'utilitzen per evitar possibles atacs. No obstant això, aquest espionatge ha d'estar regulat per la llei i obtenir autorització per part del poder judicial, per tal de garantir que també es respecten els drets de la ciutadania.

En aquest sentit, els jutges han de decidir si preval l'interès general (la seguretat de la població podria dependre de la informació que s'obté espiant a una persona) o bé el dret a la intimitat de cada persona.

 

 

Pegasus: espionatge a nivell mundial 

Els creadors de Pegasus el venen com una eina que permet combatre el terrorisme, espiar delinqüents i actuar contra les màfies i el crim organitzat.

Malgrat això, aquest spyware també es fa servir per espiar periodistes, activistes o polítics de l'oposició: figures crítiques amb els governs que poden resultar incòmodes per les persones al poder. Això suposa una vulneració dels drets humans. 

Més de 50.000 telèfons de 50 països podrien haver estat infectats per Pegasus entre el 2016 i el 2021, segons una investigació d'Amnistia Internacional i Forbidden Group, una ONG que analitza els atacs a la llibertat de premsa arreu del món. L'informe assenyala que els governs repressius utilitzen aquest programa espia per “esclafar la dissidència”, fet que posa en perill la vida de moltes persones.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amnistía Internacional España (@amnistiaespana)

L'escàndol de Pegasus afecta líders polítics de diversos països. Als servidors de NSO Group s'hi han trobat els números de telèfon del president de França, Emmanuel Macron; del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, o del president del Consell Europeu, Charles Michel; però això no vol dir que hagin estat espiats necessàriament.

A finals del 2021, els Estats Units van incloure aquesta empresa israeliana a la llista d'entitats d'activitat cibernètica maliciosa, ja que l'ús de programes espia posa en perill la seguretat del país.

Ara bé, Pegasus no és el primer software que es fa servir per espiar polítics. El mateix govern dels Estats Units ha estat implicat en l'espionatge massiu de governs estrangers: Edward Snowden, un agent de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), va filtrar el 2013 milers de documents que demostraven que les autoritats estatunidenques havien espiat milions de ciutadans de tot el món, incloent-hi caps d'estat.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.