27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

La violència de la fam 

La falta d’aliments és una de les conseqüències més greus dels conflictes armats 

Avui dia existeixen nombrosos conflictes armats a tot el món. A més a més de les víctimes i la destrucció del patrimoni, la fam és una de les conseqüències més greus d’aquests conflictes, perquè perjudica la salut i marca les generacions més joves. 

Quan es destrueixen edificis i infraestructures, és difícil que tot funcioni com abans. En un país en guerra, costa aconseguir aliments o transportar-los, els preus es disparen i no tothom pot pagar-los. En altres casos les persones han de desplaçar-se i abandonar casa seva, i n’hi ha que perden les seves terres o no poden conrear-les perquè han estat arrasades. 

Aquests són alguns dels conflictes que amenacen la seguretat alimentària al món, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). 

El Sudan del Sud: atrapats enmig del no-res 

Després d’anys de tensions amb la població del nord, el Sudan del Sud es va independitzar el 2011. No obstant, la guerra continua i la població sudanesa viu en condicions molt precàries, sense recursos per subsistir: 4,9 milions de persones estan greument afectades per la inseguretat alimentària. 

El país viu en una situació molt perillosa, les rutes comercials són insegures i això fa augmentar el preu dels aliments. A les zones més afectades pel conflicte, els aliments s’utilitzen com a arma de guerra: se segresten camions amb ajuda humanitària que després es venen a preus impossibles o s’utilitzen per fer xantatge. 

Milions de persones depenen de l’ajuda internacional, però fins i tot els camps de refugiats estan desbordats. Molta gent viu als afores dels camps, enmig del no-res, sense possibilitat de conrear aliments ni de fugir enlloc més. 

Desplaçats interns al Sudan del Sud fan cua per rebre ajuda humanitària. (Albert Gonzalez Farran / AFP)

Síria: un país devastat per la guerra 

La població siriana és víctima d’una guerra civil des de fa més de sis anys. Com a conseqüència, més de la meitat de la població ha fugit del país. 

Per als qui s’hi han quedat, la realitat també és molt dura: es calcula que el 85% de la població viu en condicions de pobresa. El 2016, gairebé set milions de persones patien inseguretat alimentària aguda i necessitaven ajuda humanitària. 

La situació és desastrosa. D’una banda, la majoria dels camps de cultiu i de plantes de producció d’aliments han estat destruïts durant la guerra. I de l’altra, els combats impedeixen l’arribada de material humanitari a les ciutats. 

La falta d’aliments i nutrients afecta sobretot els nens i adolescents que estan en edat de creixement. 

Àfrica oriental: la terra erma 

Etiòpia, Kenya i Uganda són tres països a l’est del continent africà on els conflictes entre clans se succeeixen des de fa dècades. Els combats continus han obligat els petits pastors i agricultors a reduir la zona on treballen. 

Les terres estan perdent propietats a causa del pasturatge excessiu, a més de provocar una degradació ecològica de l’entorn. La terra està sobreexplotada, perd força i, com a conseqüència, produeix menys aliments per a les persones i per alimentar el bestiar. 

Aquesta situació repercuteix en les famílies i comunitats, sense recursos per subsistir. 

Els pastors a Etiòpia cada cop tenen menys terreny on dur els ramats a pasturar i, com a conseqüència, la terra està sobreexplotada. (Wikipedia)

Colòmbia: d’aliments bàsics a productes industrials 

Durant 50 anys, la població de Colòmbia ha patit el conflicte entre els paramilitars i el govern. Els grups armats van foragitar la població de les zones rurals per quedar-se amb les terres i controlar els recursos naturals. 

Aquests terrenys han deixat de produir aliments bàsics per conrear productes d’ús industrial (com l’oli de palma o les fulles de coca il·legals). D’aquesta manera, la quantitat d’aliments disponibles disminueix, els preus pugen i augmenten la pobresa i la desigualtat. 

Aquest desplaçament forçat de famílies i comunitats rurals és la principal causa de la inseguretat alimentària que pateix una part de la població colombiana. 

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.