27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Premis Nobel de pel·lícula

La vida i obra dels guanyadors del Premi Nobel ha servit d’inspiració per a molts títols al cinema

Guanyar un Premi Nobel no és gens fàcil: anys d’estudis i recerques científiques, campanyes i mobilitzacions a favor de la pau, tota una vida escrivint…

Alguns dels guanyadors i guanyadores del Nobel no només van fer grans descobriments, sinó que van demostrar ser un exemple de superació, es van atrevir a qüestionar les lleis de la ciència i a desafiar el pensament de l’època amb les seves idees revolucionàries.

Són grans històries que el cinema ha portat a la gran pantalla per inspirar futures generacions.

Un matemàtic, un poeta i un líder de la pau

L’actor Russel Crowe va guanyar el Globus d’Or per la seva representació del matemàtic John Nash a la pel·lícula Una ment meravellosa (2001). Malgrat patir esquizofrènia, Nash va tenir una carrera brillant i va guanyar el Nobel d’Economia el 1994. Les seves teories sobre els mercats encara s’utilitzen avui dia.

La història de Nelson Mandela, Nobel de la Pau 1993, queda en part retratada a la pel·lícula Invictus (2009). Mandela va ser un polític i activista sud-africà que va lluitar contra el règim de l’apartheid que segregava negres i blancs al seu país. Després de passar 27 anys a la presó, va ser alliberat el 1990 i es va convertir en president de Sud-àfrica.

A la pel·lícula El carter (i Pablo Neruda), el famós poeta xilè Pablo Neruda, Nobel de Literatura el 1971, ensenya a un carter italià a conquistar la seva estimada a través dels versos i les metàfores. Al cap i a la fi, ningú millor que Neruda sabia que “és tan curt l’amor i és tan llarg l’oblit”.

Altres pel·lícules que expliquen la vida d’alguns guanyadors del Nobel són: Madame Curie (basada en la vida de Marie Curie, Nobel de Física 1903 i Química 1911), Kundun (Dalai Lama, Nobel de la Pau 1989), Hemingway & Gellhorn (sobre Ernest Hemingway, Nobel de Literatura 1954) o Selma (sobre el polític i activista Martin Luther King, Nobel de la Pau 1964).

Fins i tot el cantautor Bob Dylan (Nobel de Literatura 2016), més conegut pels seus versos i cançons, té la seva pròpia pel·lícula: I’m not there. Una cinta tan estranya i surrealista com Dylan.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.