22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

L’art de Da Vinci a la teva butxaca

Desenes de museus i institucions culturals permeten fer visites virtuals de les seves col·leccions sense sortir de casa

Per descobrir i gaudir del llegat de Da Vinci no cal sortir de casa ni pagar l’entrada a un museu. Des d’un ordinador o mòbil amb connexió a Internet podem accedir a les col·leccions de museus i institucions de tot el món.

La Galeria Uffizi de Florència (Itàlia) posseeix una de les col·leccions d’art més importants del món. El palau i les obres que conté es poden explorar a través d’una visita virtual.

En aquest museu Leonardo da Vinci hi té una sala sencera (la número 15), on s’exposen algunes de les seves primeres obres.


El museu Leonardo3 de Milà (Itàlia) és un dels espais més importants del món dedicats al geni italià.

Destaca la seva gran col·lecció de maquetes d’invents de Da Vinci, que també poden consultar-se des del seu web. Encara que el text de les fitxes només estigui disponible en anglès i italià, cadascuna disposa de fotografies i models 3D animats per ensenyar com funcionen.

Al Regne Unit també hi podem trobar recursos interessants. El museu Victoria and Albert (V&M) de Londres ha digitalitzat alguns dels quaderns de Da Vinci, posant-los a la disposició de tothom.

Així aconsegueixen preservar uns documents centenaris i molt fràgils, alhora que els investigadors els poden estudiar en línia sense tocar-los.

Aquest conjunt de quaderns es coneix com a Còdex Forster pel nom del seu últim propietari, John Forster, i es poden fullejar en el web del museu. Mostren alguns esbossos de màquines i invents.

 

Realitat augmentada per descobrir el geni

Les noves tecnologies són una gran eina per acostar-nos a la figura del que va ser un dels homes més visionaris de la Terra.

L’empresa polonesa CTA.ai ha desenvolupat Virtual Exhibition of Leonardo da Vinci’s Inventions, una aplicació de realitat augmentada que permet explorar sis invents de Da Vinci.

L’app és gratuïta i funciona tant en Android com en iOS. Per veure els invents de Da Vinci en 3D cal descarregar l’aplicació i imprimir uns marcadors de realitat augmentada (sense aquests codis, l’experiència no funcionarà).

Tant l’enllaç a l’aplicació com el document amb els marcadors es poden trobar en el web del projecte.

Quan s’activa l’app s’encén la càmera del dispositiu. Cal enfocar els marcadors d’un en un i, damunt de cada marcador, apareix el model en 3D de l’invent. Es pot rotar tocant la pantalla amb els dits.

També podem escoltar com Da Vinci ens parla de les seves creacions, encara que només en anglès o en polonès.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre LEONARDO DA VINCI

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: LEONARDO DA VINCI

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.