22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Què podem fer per reduir la petjada alimentària?

L’ONU impulsa una campanya per frenar el malbaratament d’aliments i acabar amb la fam al món

Per Judith Vives

Cada any un terç de tota la producció d’aliments al món es perd o malgasta i tots en som responsables. Quantes vegades has deixat menjar al plat, has llençat un iogurt perquè estava caducat o se t’ha fet malbé alguna fruita?

Pot ser que per a tu només sigui una quantitat insignificant de menjar, però té un impacte negatiu molt greu per al planeta.

Es calcula que cada any es perden més de 1.300 milions de tones d’aliments a nivell mundial, la qual cosa suposa gairebé un bilió de dòlars a nivell econòmic, segons explica l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Una part d’aquests aliments són els que nosaltres malgastem sense adonar-nos-en. La resta són responsabilitat de les empreses productores i els comerços, que molts cops els descarten considerant que no són aptes per al consum quan de fet sí que ho són.

Hi ha molts aliments que es descarten només perquè tenen mal aspecte. Altres vegades, les dates de caducitat es calculen malament i provoquen que llencem productes “caducats” que en realitat encara són comestibles.

Tot plegat provoca el que es coneix com a petjada alimentària: l’impacte provocat pel malbaratament d’aliments.

Si no hi posem fre, estarem contribuint a perpetuar la fam al món. T’imagines quanta gent es podria alimentar amb 1.300 milions de tones d’aliments?

La bona notícia és que tots podem contribuir a reduir aquesta petjada alimentària i combatre la fam al planeta, un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

 

Pensa, alimenta’t, estalvia

Per aconseguir aquest objectiu, la FAO impulsa la campanya ‘Redueix la teva petjada alimentària’ per tal de conscienciar i animar la població a actuar i prendre mesures per posar fi al malbaratament d’aliments.

La campanya té com a lema Think. Eat. Save. Reduce Your Foodprint [Pensa. Alimenta’t. Estalvia. Redueix la teva petjada alimentària]: al seu web trobaràs molta més informació, propostes i accions a les quals pots contribuir per fer realitat aquest compromís.

Aconseguir la Fam Zero al món és també un dels dos objectius triats per a la segona edició dels Premis Blanquerna Impulsa que promou Blanquerna-URL.

Totes les idees o accions que se t’ocorrin poden convertir-se en el projecte per presentar en aquests premis. Podràs guanyar molts premis i, alhora, reduir la petjada alimentària i contribuir a un món més just.

Consulta les bases i apunta’t ja als Premis Blanquerna Impulsa!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán Inglés

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.