28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Més de 2.000 milions de persones viuen sense aigua potable

El Dia Mundial de l’Aigua posa el focus en les persones més vulnerables, afectades per l’escassetat d’aigua potable

L’aigua és indispensable per a la vida. Tot i així, més de 2.100 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable o a sistemes de sanejament, segons l’últim informe de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Això significa que 3 de cada 10 persones viuen sense aigua potable a casa seva.

Sovint, l’escassetat d’aigua potable està relacionada amb la pobresa. A tot el món, milions de persones es veuen obligades a beure aigua de fonts no protegides i, de totes aquestes persones, es calcula que la meitat viuen a l’Àfrica.

L’estudi també explica que les persones més pobres, així com els refugiats i desplaçats, són els més afectats per problemes relacionats amb la falta d’aigua potable.

L’aigua bruta o contaminada pot causar malalties molt greus. L’ONU adverteix també que la contaminació causa una de cada quatre morts al món.

No deixar ningú enrere

L’aigua és un recurs molt necessari per al desenvolupament de qualsevol comunitat. Per això, l’ONU va reconèixer l’accés a l’aigua potable com un dret humà fonamental el 2010.

Hi ha tants temes importants vinculats amb l’aigua com gotes a l’oceà. Per això, cada 22 de març l’ONU fa campanyes de conscienciació amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua.

Aquest any el lema és “No deixar ningú enrere”, cosa que significa que tothom ha de poder beneficiar-se d’un desenvolupament sostenible i tenir accés a l’aigua neta.

Aquest tema coincideix amb l’ODS6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: aigua neta i sanejament per a tothom. Aquesta iniciativa proposa una sèrie d’accions per aconseguir un futur més igualitari.

https://www.instagram.com/p/BvFiNGAgk8A/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

L’aigua, un element vital

La idea de crear una jornada per conscienciar sobre la importància de l’aigua va sorgir durant la famosa Cimera de la Terra, celebrada a Rio de Janeiro (Brasil) el 1992.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la proposta i el primer Dia Mundial de l’Aigua es va celebrar el 22 de març de 1993.

Des de llavors, governs i organitzacions de tot el món aprofiten aquestes dates per cridar l’atenció sobre el tema a través d’actes, conferències, la projecció de documentals i altres esdeveniments.

A més dels dies mundials o internacionals, l’ONU també promou decennis: períodes de 10 anys dedicats a debatre i trobar solucions a un problema global. Tres d’aquests decennis s’han centrat en l’aigua.

De 1981 a 1990 va tenir lloc el decenni dedicat a l’aigua potable i el sanejament ambiental. Entre el 2005 i el 2015, el decenni es va centrar en el tema: “L’aigua, font de vida”. I des del 2018 fins al 2028, l’objectiu serà “Aigua per al desenvolupament sostenible”.

L’augment de la població mundial, la contaminació, l’escalfament global, la repartició desigual de l’aigua: són els grans desafiaments per aconseguir que tothom pugui accedir a l’aigua de forma segura.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.