22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

“Si la vaga és majoritària, l’institut l’acceptarà”

La directora de l’INS Montgròs, Susanna Soler, resol alguns dubtes dels alumnes

En els últims dies, haureu notat que a l’institut s’ha demanat moltes vagues de les quals molt poques han estat concedides. En aquest article respondrem perquè, amb quin criteri s’accepten o no?

Primer de tot, cal aclarir que la llei no permet la vaga dels alumnes, el que garanteix, concretament a la llei orgànica 8/1985, és que a partir de 3r d’ESO a l’alumne no se li posarà una falta d’assistència, i per això mai es parla de vaga, es parla de faltes d’assistència a l’aula.

Dit això, segons la llei, quins criteris cal complir per que és convoqui la vaga?

Bé, el mateix article no ho especifica, deixa obert a que el reglament de cada institut especifiqui com s’ha de fer, sempre i quan compleixi els següents requisits:

  • Ha de ser comunicada pels delegats pertinents prèviament a la direcció del centre.
  • El centre ha de garantir que no hi haurà pressions perquè l’alumne romangui al centre.

Això sí, al contrari del que diu molta gent, no hem trobat en aquest article especificació de amb quanta antelació s’ha de demanar la vaga,i per tant, entenem que ho ha d’aclarar l’institut.

Per tant, l’article deixa obert a que l’institut especifiqui moltes coses. Per això hem anat a entrevistar a la directora del nostre centre, Susanna Soler i li hem preguntat sobre com funciona tot això al nostre institut:

Imatge de Susanna Soler Sabanés.
  • Quins són els passos previs a demanar la vaga, qui i com ho pot fer? 

El primer de tot, és necesari que la vaga sigui convocada pel Sindicat d’Estudiants de Catalunya. Si aquest òrgan no convoca la vaga, l’Institut no la pot acceptar. Després, és necessari que s’aprovi la decisió de fer vaga en una reunió de delegats, per votació d’aquets.

En cas que surti que sí a la votació, els delegats del Consell Escolar han de presentar per escrit en un formulari la vaga a direcció, juntament amb el màxim de número de firmes d’alumnes. Les firmes les demanen per assegurar-se que la vaga és demanada per tothom i no per una minoria. Una vegada estan tots aquests documents entregats, la justificació de la vaga ja està demanada.

-Si els passos previs són correctes, amb quin criteri s’acceptarà una vaga?

Si els passos previs són correctes i la vaga és majoritaria, l’Institut acceptarà la vaga sense problema. Nosaltres tenim la potetsat de no acceptar-la, però no ho fem mai.

  • La posició del centre és a favor de les vagues o les faciliten per obligació?

El centre no pot donar suport a cap mena de vaga. Des del centre el que sí que fan és explicar perquè es fa cada una de les vagues per ajudar als alumnes a crear la seva pròpia opinió.

  • Què s’hauria de fer per canviar tota aquesta part del reglament intern del centre? L’equip directiu estaria obert a reduir el període de demanda de la vaga?

Es podria canviar sempre i quant no hi hagués una llei superior a l’institut que no permetés fer-ho. Per canviar-ho, s’hauria de fer una proposta i presentar-la al Consell Escolar. Allí la proposta es votaria i es decidiria en funció del resultat de la votació, s’aplicaria o no la modificació del reglament de l’Institut.

Ens ha especificat també, que el que es demana no és una vaga, com hem dit abans, és una justificació de la falta d’assistència. Com que no és absència laboral, no es pot considerar legalment com a vaga.

Per tant, les vagues a l’Institut es poden convocar a través dels delegats, i en cas que es convoqui de manera correcte, l’Institut l’acceptarà. És important que es demani de manera majoritària i és important que els passos previs siguin correctes.

Article redactat per estudiants d’ESO i redactors del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.