30 desembre 2024
spot_img
30 desembre 2024

La realitat transformada de Guinovart

Amb 25 anys, Josep Guinovart va viatjar per Europa perseguint el somni de ser artista i es va convertir en un dels pintors més trencadors de l’art català

Per Judith Vives

Un munt d’obres sorprenents que combinen pintura amb objectes i materials de tota mena t’esperen en els Espais Volart de Barcelona.

Entre aquestes obres pots accedir a grans quadres que incorporen troncs, llavors, fustes, plàstics cremats i altres objectes com escales enganxats a la tela. També veuràs boscos i ciutats recreats amb tot tipus de materials reciclats i fins i tot un laberint en què et pots perdre.

Són les al·lucinants creacions de Josep Guinovart, un artista la creativitat, risc i passió sense límits del qual el va convertir en un dels grans referents del nostre art.

Segur que t’identificaràs amb la història de Guinovart, doncs des de molt jove va somiar amb donar sortida a la seva energia creativa i no va dubtar a perseguir el seu somni, deixant tot enrere per anar a buscar nous camins artístics a Europa.

Va començar treballant com a pintor de parets, va haver de marxar de la seva ciutat al camp fugint de la guerra, i va conèixer als grans artistes d’avantguarda. Una vida plena de passió que va saber plasmar en les seves obres.

No et perdis l’exposició dels Espais Volart, perquè en les seves peces podràs comprovar que van molt més enllà de l’art. Ens parlen de les emocions, els sentiments i la creativitat d’algú com tu que va aconseguir fer el seu somni realitat. Deixa que Guinovart et serveixi d’inspiració!

Qui era Josep Guinovart?

Josep Guinovart està considerat un dels artistes catalans més importants de la segona meitat del segle XX. Sense ell no podem entendre l’art català i espanyol d’aquesta època.

L’any passat es van complir deu anys de la seva mort i per aquesta raó, en els últims dotze mesos s’han organitzat un munt d’exposicions que repassen la seva trajectòria. I és que, si per alguna cosa destaca l’obra de Guinovart, és la varietat de gèneres, estils i tècniques que va utilitzar.

https://www.instagram.com/p/Bs-kJlwnRXR/?utm_source=ig_embed

Va ser un artista en constant transformació, a qui li agradava experimentar amb materials i innovar contínuament. A més de pintar, també va fer escultura, gravats, murals, escenografies i cartells. Mai va deixar de provar coses noves!

Hi ha diferents successos de la vida de Guinovart que ens ajuden a entendre millor la seva obra. Els repassem de la mà de la Fundació Vila Casas.

De la guerra a l’amor per la natura

Josep Guinovart va néixer el 1927 a Barcelona, ​​en una família d’artesans que es dedicaven a pintar parets.

Això el va influir profundament, ja que des de petit va viure envoltat de pintures, brotxes i pinzells i ell mateix va arribar a treballar com a pintor de parets abans d’esdevenir un artista avantguardista i trencador.

Amb l’esclat de la Guerra Civil, la família de Guinovart es va traslladar a Agramunt (Lleida), on vivien els seus avis. Imagina’t que va suposar per a un jove de ciutat adaptar-se a la vida del camp!

No obstant això, la seva estada allà li marcaria per sempre. I és que el drama de la guerra també li va descobrir el que seria el primer amor de la seva vida: la natura.

A Agramunt, Guinovart va entrar en contacte amb el camp, els cicles de vida i la natura salvatge. Moltes de les seves creacions tenen la naturalesa com a inspiració, i en elles utilitza llavors i elements naturals com a matèria de creació.

Aquestes obres també transmeten el sentiment de llibertat que Guinovart va descobrir quan vivia al camp.

A París perseguint un somni creatiu

El 1953, una beca premia les seves ànsies de coneixement i li permet viatjar a París amb tan sols 25 anys. Aquest viatge transformaria totalment la seva mirada.

Allà va conèixer l’art més contemporani de l’època, va entrar en contacte amb Picasso i altres artistes de diversos països i va veure obres que farien bategar la seva necessitat creativa. Guinovart s’havia començat a formar com a artista a la Llotja de Barcelona i les seves primeres creacions són obres figuratives.

No obstant això, a finals dels anys 40 va començar a experimentar amb elements reals externs a la pintura. A París, les seves ànsies d’experimentar i crear alguna cosa radicalment nova són encara més grans.

A finals de 1957, amb la influència de les avantguardes, Guinovart ja converteix els objectes reals en parts de la seva obra i aprofundeix en la tècnica del collage. També van influir en la seva obra l’art romànic, que va descobrir al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) o Goya, que va poder veure al Museu del Prado de Madrid.

En els seus quadres podem veure des de llavors a ous, passant per bombetes, trossos de fusta i fins i tot escales de pintor, com a homenatge a la professió del seu pare.

L’artista va arribar a comprar tota una col·lecció de mobles modernistes que va utilitzar com a base i tela per pintar-hi.

La seva principal característica com a artista és l’experimentació i la combinació d’estils i materials. Però no és l’única.

Compromès amb la realitat social

Contribuir a millorar el món amb una obra d’art és possible. Una creació pot arribar a milers, milions de persones al món. Guinovart ho va entendre així i per això sempre va defensar l’art com la forma per expressar el seu compromís polític i social.

Va deixar constància en una de les seves obres més conegudes, titulada Brotxa bandera, en la qual expressa com l’art ha de servir per denunciar la realitat i tractar de canviar-la.

Tu també pots reclamar un món millor a través de la creativitat com Guinovart va fer tota la vida. Visita l’exposició dels Espais Volart i deixa’t inspirar per un dels millors artistes del nostre art!

https://www.instagram.com/p/Bs5OvEHnvWL/?utm_source=ig_embed

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.