26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Facebook es converteix en ‘Meta’

El gegant tecnològic canvia de nom i aposta per la intel·ligència artificial com a futur de les xarxes socials

Facebook Inc., l'empresa propietària de la xarxa social més utilitzada del món, ha canviat de nom. El president i propietari de la companyia, Mark Zuckerberg, va fer l'anunci durant l'esdeveniment virtual Facebook Connect 2021: a partir d'ara s’anomena ‘Meta’, que en grec significa “més enllà”, i busca revolucionar el negoci de les xarxes socials

Aquest canvi, però, no afectarà les xarxes socials que pertanyen a l'empresa matriu: Instagram, Whatsapp i Facebook continuaran amb el mateix nom i funcionaran igual que fins ara. De fet, la modificació no tindrà cap mena d'efecte per als usuaris d'aquestes plataformes.

L'objectiu de Meta és crear un “metavers”: un nou univers digital en el qual els usuaris podran accedir mitjançant dispositius de realitat virtual i augmentada, com les ulleres intel·ligents. La idea és crear un espai virtual i col·lectiu que sigui el més semblant possible a la realitat, però sense les seves limitacions físiques.

En aquest univers les persones interactuaran a través d'avatars, que podran personalitzar-se comprant roba amb diners virtuals. La intenció és desenvolupar un espai on xerrar amb amics, assistir a esdeveniments com concerts, tenir reunions de feina o jugar a videojocs… el futur de la interacció social segons Zuckerberg.

Fins ara, participar a les xarxes socials depenia d'estar connectat a la pantalla d'un mòbil o ordinador. Ara, el metavers proposa entrar en aquest ciberespai i començar a viure-hi a dins, tot incorporant la intel·ligència artificial a les xarxes socials.

Actualment, el metavers encara és només un concepte que comença a construir-se. De fet, es calcula que poden passar 10 anys fins que veiem desenvolupat aquest tipus de tecnologies.

Els efectes perjudicials de les xarxes socials 

La presentació de Meta arriba en un moment en què la companyia de Zuckerberg es troba immersa en diverses polèmiques, sobretot pels efectes de les xarxes socials sobre la salut mental dels usuaris.

Al setembre del 2021, el diari The Wall Street Journal va publicar una investigació anomenada The Facebook Files [Els papers de Facebook] basada en una filtració de documents interns. Aquests documents demostren que Facebook (ara Meta) fa anys que estudia la influència i efectes de les xarxes socials entre els usuaris.

Una de les principals conclusions és que Instagram, una xarxa social basada en fotografies i vídeos, augmenta la pressió social i estètica entre els adolescents, que es troben en una etapa de desenvolupament molt vulnerable. La pressió per mostrar una imatge perfecta i idealitzada (encara que sovint sigui irreal) pot generar problemes d'autoestima, trastorns alimentaris i fins i tot pensaments suïcides.

A més, la investigació periodística revela que la companyia té coneixement des de fa anys de l'efecte nociu d'Instagram en els més joves, fet que han amagat fins ara.

A l'octubre es va descobrir que la persona que havia filtrat els documents era Frances Haugen, una extreballadora de Facebook que havia treballat durant anys a Integritat Cívica, un departament encarregat de vetllar perquè els continguts de la xarxa social no perjudiquessin els usuaris.

Haugen va parlar davant dels mitjans de comunicació per denunciar les polítiques de Facebook i el fet que a les seves plataformes es difonen continguts que inciten a l'odi, la violència i la desinformació. Que Zuckerberg i els directius de Facebook no actuïn per impedir la publicació d'aquests continguts no suposa un delicte, però sí que pot ser criticable des del punt de vista ètic. 

D'altra banda, si es canviés l'algoritme que controla la publicació de continguts perquè apareguin menys continguts polèmics, la gent passaria menys temps navegant a les xarxes socials i els anunciants pagarien menys diners per la publicitat. En aquest sentit, segons Haugen, Facebook anteposa els beneficis econòmics de l'empresa a la seguretat dels usuaris.

Les últimes setmanes, la reputació de Zuckerberg també s'ha vist afectada per la caiguda de Facebook i les seves xarxes socials. Instagram, Whatsapp i Facebook van deixar de funcionar durant hores, fet que va afectar milions de persones a tot el món. Això va alterar negativament l'economia de l’empresa, que va perdre un 5% del valor de les seves accions a la borsa.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.