22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Petites accions per crear ciutats més sostenibles

Contribueix amb les teves idees a fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides

Per Judith Vives

Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides busca promoure ciutats i comunitats sostenibles arreu del món.

Avui dia, més de la meitat de la població mundial viu en zones urbanes. Al ritme de creixement actual, es calcula que la xifra augmentarà a dos terços de cara a l’any 2050, amb totes les conseqüències que això comporta.

La pobresa i la inseguretat es concentren en els espais urbans, i un creixement descontrolat de les ciutats pot provocar molts més problemes en aquest sentit.

A més, tot i que només ocupen el 3% de la terra, les ciutats representen fins a un 80% del consum d’energia i el 75% de les emissions. T’imagines l’impacte sobre el medi ambient?

Tots aquests problemes ens acaben afectant a tots. La desigualtat pot ser l’origen de disturbis i inseguretat, mentre que la contaminació deteriora la nostra salut i acaba afectant la productivitat dels treballadors i a l’economia.

Per totes aquestes raons, no podem esperar més: hem de començar a actuar per aconseguir que les ciutats siguin llocs inclusius, segurs i sostenibles per viure.

Tu tens la resposta

Segurament t’estaràs preguntant com es pot complir un objectiu tan ambiciós. En realitat, la resposta la tens tu mateix.

Pensa-ho un moment, segur que se t’ocorren un munt d’idees i accions per fer més sostenibles les ciutats i zones urbanes del món. Observa el teu propi barri o ciutat i pren nota de què funciona i què hauria de millorar.

La gent pot accedir fàcilment al transport públic o a l’assistència sanitària? Pots anar caminant a l’escola de manera segura? Hi ha parcs i espais públics per gaudir del temps lliure? Hi ha llocs habilitats per al reciclatge?

Buscant respostes a aquestes preguntes, et vindran un munt de coses al cap que es poden començar a fer des d’ara mateix.

Accions per posar en pràctica

Ja pots posar en pràctica algunes accions: anar amb bicicleta o transport públic per moure’t per la ciutat, o organitzar una Setmana sense impacte ambiental al teu institut per conscienciar als teus companys de classe.

També pots crear grups de debat amb persones de diferents classes i orígens ètnics, perquè s’involucrin en la presa de decisions que els afecten.

Conèixer el patrimoni cultural i natural més proper també pot tenir un impacte positiu: visita aquests llocs, fixa’t en les seves condicions de conservació i explica-ho als altres fent un reportatge o una petita exposició.

Les opcions són infinites i cada petit gest pot ajudar a aconseguir unes ciutats i comunitats més sostenibles. I recorda que les teves idees també poden tenir recompensa.

Participa amb els teus companys en els Premis Blanquerna Impulsa que organitza Blanquerna-URL i, a més de contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible, també podràs emportar grans premis. Consulta les bases i participa!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Catalán | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.