27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Videojocs per apropar-se a la història

El projecte Histogamers pretén apropar la història als més joves a través de nous formats digitals com Twitch

El Museu d’Història de Catalunya (MHC) presenta Histogamers, una iniciativa amb la qual pretén apropar la història al públic més jove a través dels videojocs. Així, el projecte utilitza el gaming per introduir diferents etapes històriques a través de les retransmissions de partides en directe via streaming, comentant les peculiaritats, característiques i curiositats de diversos períodes històrics.

El mestre de cerimònies és Eudald Navarro, historiador del centre i apassionat dels videojocs, que introdueix nocions historiogràfiques relacionades amb alguns dels videojocs més populars del moment en sessions d’entre una i dues hores. Tot això, mentre interactua amb els espectadors.

D’aquesta manera, el Museu d’Història de Catalunya, centre que enguany celebra el seu 25è aniversari, s’ha convertit en el primer museu de Catalunya que ha posat en marxa un canal de Twitch, la plataforma d’streaming de moda. Els capítols d’Histogamers s’emeten a través d’aquesta plataforma, que permet interactuar amb els usuaris.

https://www.instagram.com/p/CQI6KbDgBFp/

 

Arribar a la gent jove a través dels videojocs

Els directes de Twitch d’Histogamers es divideixen en tres parts: a la primera es presenten i valoren diferents videojocs; en la segona, Eudald Navarro juga a un dels videojocs mentre comenta la partida i ofereix dades històriques, i a la tercera, es respon als dubtes i preguntes dels espectadors.

La història acostuma a semblar una matèria avorrida. “Quan arriba l’adolescència, la majoria dels joves es desenganxen. Conceptes com la història o els museus sovint passen a ser avorrits i volem combatre això”, assegura Raquel Castellà, coordinadora d’Histogamers.

En aquest sentit, utilitzar plataformes com Twitch serveix per apropar la institució al públic juvenil i presentar els continguts del museu en un format que els resulta més atractiu. “Ho aprofitem per trencar el clixé d’avorrits que tenim els museus i historiadors, i demostrar que també podem fer coses modernes”, explica Navarro.

Per Raquel Castellà, que també és conservadora i responsable de mitjans digitals del MHC, aquesta iniciativa és fruit de la reflexió al voltant de “la necessitat de desenvolupar i enfortir la cultura digital del centre”. Segons ella, accions com Histogamers complementen i enriqueixen les visites presencials al centre i ofereixen “una nova manera de conèixer la història”.

En aquest sentit, arran de la pandèmia, el Museu d’Història de Catalunya ha traslladat gran part de la seva programació al format digital i ha organitzat un conjunt de propostes virtuals destinades a tots els públics. També poden visitar-se presencialment les exposicions del museu, el centre del qual està situat en l’edifici dels antics Magatzems Generals de Comerç al port de Barcelona.

 

Aprendre història jugant

Però… És possible aprendre història jugant? Per Eudald Navarro està clar que sí. “Recordo estar a l’institut i, per exemple, saber qui era Arquímedes perquè l’havia vist al videojoc Age of Empires. Molts streamers especialitzats en gaming comenten el mateix”, afirma.

Alguns jocs d’estratègia com els de la saga Age of Empires són bones fonts per aprendre conceptes historiogràfics: “Les campanyes estan molt ben treballades, totes les dates són correctes. De jove hi jugava molt i quan posteriorment vaig estudiar Història a la facultat em vaig adonar que havia après molt”, assenyala Eudald Navarro.

Alguns videojocs sacrifiquen el rigor històric per presentar gràfics més espectaculars o guanyar jugabilitat, mentre que d’altres combinen elements històrics reals amb components de ciència-ficció per animar l’argument.

Malgrat això, Navarro destaca que les empreses desenvolupadores cada vegada inverteixen més recursos a dissenyar els videojocs i representar amb més detall les èpoques passades. “Els videojocs cada vegada incorporen més elements històrics” assegura l’historiador.

Article elaborat en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.