27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Puja a l’Everest a través de les pàgines d’un llibre

L’àlbum il·lustrat d’Angela Sagma Francis ens descobreix els secrets, històries i llegendes de la muntanya més alta del món

Per Judith Vives

Amb els seus 8.848 metres d’altura, l’Everest és la muntanya més alta del món. Es troba a la serralada de l’Himàlaia, a la frontera entre la Xina i el Nepal, que compta amb vuit dels catorze cims més alts del planeta.

Pels amants de l’alpinisme i l’escalada, l’Everest és el sinònim d’un somni, però arribar al seu cim és un repte a l’abast només dels muntanyencs més experimentats. I encara que en els últims anys ha crescut el nombre d’expedicions que intenten pujar aquesta mítica muntanya, la veritat és que aquesta aventura requereix d’una gran preparació i també de responsabilitat.

De totes aquestes qüestions ens parla, precisament, el llibre Everest. Es tracta d’un àlbum il·lustrat de grans dimensions, escrit per Angela Sagma Francis i il·lustrat per Lisk Feng.

El llibre explica com es va formar l’Everest i l’Himàlaia; quines llegendes ha generat, per què alguns pobles ho consideren un lloc sagrat, quina fauna i flora hi habiten i quines han estat les expedicions més importants que han intentat arribar al seu cim.

L’àlbum es divideix en cinc parts: una introducció sobre la formació de la serralada de l’Himàlaia, un apartat sobre la vida del poble xerpa que habita als peus de l’Everest; un capítol sobre el món alpí; una secció sobre l’ascensió a la muntanya i els diferents intents que s’han realitzat; i, finalment, un apartat sobre com es viu al cim de l’Everest.

A més, l’àlbum inclou un glossari amb conceptes relacionats amb el muntanyisme i l’escalada i algunes dades, curiositats i dates clau en la seva història.

L’afició per l’alpinisme

Everest és un llibre escrit originàriament en anglès que ara SM i Cruïlla han editat en castellà i català respectivament. L’editora del llibre, Núria Font, explica que han decidit publicar Everest per la gran afició pel muntanyisme i l’escalada que hi ha al nostre país, amb gran tradició d’associacions d’excursionistes i grups de muntanya.

https://www.instagram.com/p/CPnkxJgHLCb/?utm_source=ig_web_copy_link

A més, noms com Kilian Jornet, Araceli Segarra o Edurne Pasaban es compten entre els que han culminat l’emblemàtica muntanya de l’Himàlaia i que han donat fama a l’alpinisme espanyol.

En els últims anys s’ha donat un boom de l’escalada i, més concretament, han sorgit moltes expedicions amb l’objectiu d’arribar al cim de l’Everest. Això ha provocat una certa saturació de l’entorn, tal com va quedar en evidència amb una foto viral amb centenars d’escaladors encallats en el camí esperant arribar al cim.

L’àlbum d’Angela Sagma Francis també reflexiona sobre la responsabilitat que tenen les persones que pugen a l’Himàlaia en la conservació de la natura i de l’entorn, a més d’advertir dels riscos que aquesta activitat comporta.

En aquest sentit, el llibre ens recorda que tots els alpinistes que pugen a l’Everest han de responsabilitzar-se de netejar l’entorn.

No cal ser un escalador professional per contribuir al manteniment de l’entorn. També nosaltres quan anem a passejar per la muntanya podem contribuir a la seva conservació, recollint les escombraries i els residus que ens trobem i evitant situacions de risc que puguin provocar un incendi forestal.

Informació elaborada en col·laboració amb SM / Cruïlla.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.