26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

El coronavirus assola l’Índia

El país asiàtic registra el rècord mundial de contagis i rebrà ajuda internacional per fer front a la falta de material mèdic

L'Índia és el segon país del món més afectat pel coronavirus amb més de 17 milions de casos, segons dades de la Universitat Johns Hopkins. Durant l'última setmana, el govern indi ha detectat més de 300.000 contagis cada dia, més de 350.000 només diumenge, la qual cosa ha arrossegat el país a una situació crítica.

 El mes de febrer, l'Índia estava al final de la primera onada de casos i semblava que l'epidèmia estava controlada. Malgrat això, les últimes setmanes el ritme de contagis s'ha tornat a disparar i la pressió hospitalària no deixa de créixer. A més, ha aparegut una nova mutació del virus molt més contagiosa. 

Les autoritats índies han informat sobre la falta de recursos i material mèdic per atendre els milions d'afectats. A diversos hospitals del país, desenes de persones han mort per la falta d'oxigen. Alguns pacients han d'esperar al carrer per rebre tractament perquè els centres mèdics estan desbordats.

A la regió de Nova Delhi, la capital, el confinament domiciliari s'allargarà una setmana més per intentar evitar el col·lapse hospitalari.

Davant aquesta crisi sanitària, els Estats Units, el Regne Unit i la Unió Europea han anunciat que enviaran assistència mèdica a l'Índia per ajudar a controlar l'epidèmia. També el govern del Pakistan, país veí amb el qual el govern indi manté diversos enfrontaments polítics, ha ofert material de suport com ventiladors i equips de protecció.

 Segons les xifres oficials, ja han mort més de 195.000 persones a l'Índia, la qual cosa situa la taxa de mortalitat al 1,13%. D'altra banda, més de 14 milions de pacients han superat la malaltia i 42 milions de persones han rebut almenys la primera dosi de la vacuna.

L'Índia té més de 1.390 milions d'habitants: és el segon país més poblat del món i representa gairebé una cinquena part de la població mundial. La superpoblació afecta des de fa temps el sistema sanitari, que està desbordat i pateix una falta d'inversió important.

Itàlia, Nova Zelanda, Hong Kong, el Regne Unit i els Estats Units ja han prohibit els vols directes des de i fins a l'Índia. No obstant això, a Europa ja s'han detectat diversos casos de la nova variant del virus.

Censura a Twitter per ocultar la crisi

Aquest cap de setmana, Twitter va eliminar de la xarxa social una vintena de tuits crítics amb la gestió del govern indi durant la crisi del coronavirus.

Entre aquests missatges hi havia alguns tuits de diputats de l'oposició que acusaven el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, de negar la gravetat de la pandèmia i relaxar les restriccions massa aviat, en lloc de preveure un possible augment de casos i proveir els hospitals amb el material necessari.

A principis del 2021, quan les xifres de contagis semblaven controlades, el govern va decidir suavitzar les mesures de distanciament social i el confinament a tot el país. Fins i tot s'ha permès la celebració d'eleccions i actes religiosos multitudinaris amb milions de persones.

Twitter s'ha vist obligat a esborrar aquests missatges en compliment de la Llei de Tecnologia de la Informació. La llei va ser aprovada l’any 2000 amb l'objectiu de combatre la desinformació i les fake news, però ha acabat convertint-se en un recurs per censurar informació crítica amb el govern.

La llei també permet arrestar qualsevol persona que publiqui amenaces, contingut ofensiu o insults, encara que els casos es descriuen de forma molt ambigua. Per exemple, les autoritats s'han emparat en aquesta llei per arrestar diversos activistes que han participat en campanyes crítiques amb el govern.

Objectiu: eradicar la pobresa 

L'Índia és un país de contrastos: els últims anys hi ha hagut un gran desenvolupament econòmic, però malgrat això una gran part de la població està afectada per la pobresa. Prop de 300 milions d'indis (el 22%) viuen sota el llindar de la pobresa, segons dades del Banc Mundial.

 L'origen d'aquesta gran desigualtat és, en part, el sistema de castes. Aquest sistema divideix la població en grups amb diferents privilegis: cada casta té associada una professió, uns costums i fins i tot un territori delimitat. Les castes privilegiades tenen més drets i poden accedir a millors feines que les castes més baixes, per exemple.

La Constitució del 1949 va establir l'abolició de la discriminació per castes. Això va permetre a una part de la societat accedir a la universitat i tenir feines millors. Però el sistema de castes segueix molt arrelat en la societat, sobretot a les zones rurals on la tradició té un pes molt important.

La crisi econòmica a l'Índia també s'ha vist agreujada per la crisi del coronavirus. Durant el confinament, moltes empreses i comerços indis es van veure obligats a tancar i més de 60 milions de persones es van quedar sense feina.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.