28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

L’esport, l’antídot per a l’exclusió social

La Fundació Rafa Nadal promou la integració de nens i joves a través de l’esport

Per Elisabet Claus

L’esport ajuda a promoure la integració, plantar cara a l’exclusió social i a la discriminació, ja sigui per gènere o per discapacitat. Ens permet trencar amb els estereotips que la societat ha establert.

A través de la pràctica esportiva, en la Fundació Rafa Nadal ajuden nens i joves socialment desfavorits que corren el risc de quedar exclosos de la societat. La seva contribució permet oferir-los una vida millor gràcies als valors esportius.

Nens i joves socialment desfavorits troben oportunitats en l’esport. (Getty)

Una eina per a transmetre valors

Tots tenim dret a practicar esport, no només pels beneficis físics que aporta sinó també pels valors, l’aprenentatge i el desenvolupament que ofereix a nivell personal i social.

Així, l’esport es converteix en un vehicle transmissor de valors com el respecte, la companyerisme, l’esforç, la perseverança o el compromís. Permet que cada individu aconsegueixi una autonomia i creï la seva pròpia identitat, tant individual com col·lectiva.

Practicant esport es poden establir relacions i estrènyer vincles entre diferents persones, fomentant la cohesió social i promovent la tolerància i la no discriminació.

Esport més enllà del gènere

Existeixen alguns col·lectius que corren més risc de ser exclosos que uns altres. En el cas de l’esport, les nenes, noies i dones són víctimes d’estereotips socials que els impedeixen practicar determinats esports.

L’esport pot convertir-se en un mecanisme excel·lent per a superar les diferències de gènere i igualar el paper d’homes i dones en la nostra societat.

És cert que la pràctica de l’esport femení es promou cada vegada més, però queda molt camí per recórrer fins a aconseguir la igualtat.

Fomentar l’esport sense gènere és indispensable per trencar amb els prejudicis. (Xavier Cervera)

Inclusió i oportunitats per a tots

La pràctica esportiva també és fonamental en la inclusió de persones amb discapacitat, un altre dels col·lectius més sensible a l’exclusió.

En aquest cas, l’esport es transforma en oportunitat i aconsegueix impulsar un canvi d’actitud i promoure la confiança entre els nens, nenes i joves que tenen algun tipus de discapacitat.

La vulnerabilitat social es construeix a partir d’estereotips, rols i pràctiques socioculturals establertes en una determinada comunitat. Per això, l’esport és capaç de donar oportunitats de desenvolupament personal i social a persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Per a fer front a aquestes situacions existeixen organitzacions com la Fundació Rafa Nadal, que treballa perquè nens i joves tinguin igualtat d’oportunitats per a desenvolupar al màxim el seu potencial. Com? A través de la pràctica esportiva.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.