22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

El compromís social de John Steinbeck

”El raïm de la ira’, de l’autor, és un dels llibres més importants de la literatura nord-americana

A ‘El raïm de la ira’‘Homes i ratolins’ o ‘Tortilla flat’, l’escriptor John Steinbeck (1902-1968) va retratar la dura realitat dels treballadors que intentaven sobreviure a la Gran Depressió que va afectar els Estats Units a principis del segle XX.

Més tard també escriuria sobre els efectes de la guerra entre els pobles indefensos, sobre les revolucions comunistes i les desigualtats socials.

John Steinbeck va plasmar el seu compromís social a les pàgines dels seus llibres i la seva obra va ser reconeguda amb premis tan importants com el Pulitzer de 1940 per El raïm de la ira o el Premi Nobel que va recollir l’any 1962.

Compromès amb els més desfavortis

John Steinbeck va forjar la seva consciència social des que era un nen. Va néixer al comtat de Monterrey (California) i des de petit va ser testimoni de les dificultats que vivien els immigrants que arribaven a la zona buscant treball i l’oportunitat d’una vida millor.

La seva mare, que era mestra, va transmetre-li la preocupació social que formaria part de la seva obra.

Steinbeck va estudiar a la Universitat de Stanford, una de les més prestigioses del país, però per pagar-se els estudis va haver de treballar des de molt jove com a paleta o jornaler.

Així va conèixer i experimentar en primera persona les dificultats i la duresa de la vida de la classe treballadora que tan bé va descriure a les seves novel·les.

 

Un retrat de les víctimes de la crisi

Una de les obres més importants que va escriure és ‘El raïm de la ira’, publicada l’any 1939. En aquest llibre, Steinbeck ofereix un retrat realista i colpidor de les víctimes de la crisi econòmica de 1929: els agricultors i treballadors de la terra.

La novel·la relata la història d’una família que emigra a California tot buscant una oportunitat de sobreviure i que acabarà sotmesa a la voluntat dels terratinents.

Totes les seves obres destaquen per seguir un estil proper al periodisme, a través del qual ofereix un retrat social de l’època. Alhora, aconsegueix emocionar-nos amb les històries i la dignitat dels personatges.

A banda de les novel·les, Steinbeck va escriure assajos com Un diari rus, sobre el seu viatge a la Unió Soviètica, o Viajes con Charley, un llibre de viatges pels Estats Units.

També va treballar com a corresponsal a la Segona Guerra Mundial per al diari The New York Herald Tribune.

 

Steinbeck i el cinema

Moltes de les novel·les de Steinbeck s’han adaptat al cinema i s’han convertit en grans clàssics.

És el cas d’El raïm de la ira (1940), del mític director John Ford, o A l’est de l’Edèn (1955), la pel·lícula d’Elia Kazan que va fer famós el jove actor James Dean.

El mateix Steinbeck va col·laborar amb el món del cinema com a guionista de pel·lícules. El seu guió més famós és el de ¡Viva Zapata!, pel·lícula en la qual Marlon Brando interpreta al revolucionari mexicà.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.