26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

El món demana actuar ja contra el canvi climàtic

L'enquesta mundial sobre el clima amb més participació revela que l'emergència climàtica és una de les principals preocupacions de la població

Els efectes dels humans sobre el planeta Terra cada vegada són més evidents. La industrialització, la desforestació, el transport i altres activitats humanes han contribuït a provocar el que es coneix com a canvi climàtic.

Aquestes activitats han provocat que la temperatura de la Terra pugi de mitjana 1,02ºC des de 1880, segons la NASA. Encara que sembli poc, aquest canvi té conseqüències en els ecosistemes de tot el món i posa en perill la vida dels éssers vius de la planeta.

Recentment el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), en col·laboració amb la Universitat d'Oxford (Regne Unit), ha publicat els resultats de la People's Climate Vote [Vot Popular pel Clima], l'enquesta d'opinió sobre el canvi climàtic amb més participació fins avui, amb més de 1,2 milions de participants.

L'enquesta va preguntar als participants, de 50 països, si creien que el canvi climàtic era una emergència global. El 64% d'aquests va afirmar que sí. A més, els va demanar si estaven a favor de 18 polítiques climàtiques importants per abordar el problema, dividides en sis àmbits: energia, economia, transport, agricultura i alimentació, naturalesa i protecció de les persones.

Acords internacionals per frenar el canvi climàtic

Fa dècades que els científics alerten sobre els efectes del canvi climàtic a la Terra. Al llarg de segle XX, diversos descobriments van indicar que la temperatura global augmentava i que els humans n'eren els responsables. L'evidència científica i l'augment del suport als moviments ecologistes van encoratjar a les institucions a treballar sobre l'assumpte.

El 1988 es va crear el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), una organització de les Nacions Unides que busca oferir una opinió objectiva i científica sobre el canvi climàtic. D'aquesta manera, vol facilitar el coneixement necessari perquè governs i institucions internacionals prenguin decisions que afectaran el medi ambient.

Des de llavors s'han succeït diverses cimeres internacionals per abordar el tema. Per exemple, anualment i des del 1995, se celebren les Conferències de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, on es reuneixen els líders mundials per revisar l'estat del clima i del medi ambient, veure si es compleixen els acords sobre les emissions i arribar a nous pactes.

Els resultats de l'enquesta serviran per preparar la següent COP26, que tindrà lloc a Glasgow (Regne Unit) entre l'1 i el 12 de novembre de 2021. Aquesta cimera s'havia de celebrar a 2020, però els seus organitzadors van decidir ajornar la cita a causa de la pandèmia del coronavirus.

Els joves, els més conscienciats

Com a novetat, la People's Climate Vote ha inclòs l'opinió de mig milió de persones menors de 14 anys, una part de la població que normalment no pot participar en processos democràtics. De fet, el mètode per dur a terme l'enquesta ha estat dissenyat per arribar a la població més jove: es va distribuir a través de jocs per a dispositius mòbils.

Els més joves han estat els que, en els últims anys, han portat la iniciativa per demanar als governants que actuïn contra el canvi climàtic. Una de les líders del moviment ecologista adolescent és Greta Thunberg. Aquesta jove sueca va decidir, l'agost de 2018, fer vaga els divendres per demanar al seu govern que prengués més mesures per frenar l'escalfament global.

Des de llavors, el moviment Fridays For Future, inspirat pel seu activisme, s'ha estès per tot el món. Molts adolescents i joves són conscients que el canvi climàtic afectarà el seu futur i són ells els que han liderat les últimes manifestacions per demanar a governs, a empreses i a la societat un canvi profund que beneficiï el planeta. Un exemple d'això van ser les multitudinàries vagues pel clima que van tenir lloc al llarg de 2019.

El 2020 ha estat marcat pel coronavirus, però les conseqüències del canvi climàtic continuen presents malgrat la pandèmia. Per això la població cada vegada està més conscienciada, especialment els més joves, els que més notaran els seus efectes en el futur.

Fonts: PNUD, NASA, COP26

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.