26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Disney s’adapta als nous temps

La companyia retira del seu catàleg infantil algunes pel·lícules d'animació clàssiques que reflecteixen vells estereotips i actituds discriminatòries

Una noia que ha de fer-se càrrec de set homenets i netejar la seva casa. Una tribu d'indis nadius americans que no s'entenen quan parlen. Animals amb connotacions racistes. Són representacions antiquades pròpies del segle passat que apareixen en diverses pel·lícules de Disney, l'empresa d'animació més famosa del món.

Ara, Disney ha decidit retirar algunes d'aquestes pel·lícules del catàleg infantil de Disney+, la seva plataforma de televisió digital, de manera que només estaran accessibles per a usuaris més grans de 7 anys sota control parental.

Aquests continguts aniran precedits d'un missatge d'advertència: “Aquest títol inclou representacions negatives i/o maltractament de persones o cultures. Aquests estereotips eren incorrectes abans i continuen sent-ho ara. En lloc de retirar aquests continguts, volem reconèixer el seu impacte negatiu, aprendre'n i generar debat per crear un futur més inclusiu tots junts”.

Així com la societat ha avançat i madurat a l'hora de tractar certs temes sensibles, aquestes pel·lícules i sèries van ser creats en una altra època i avui dia poden resultar ofensius des del punt de vista de la igualtat de gènere, els drets civils, el racisme, el maltractament d'animals o l'atenció a les minories.

Entre les pel·lícules afectades està Dumbo (1941), on apareixen uns corbs negres que canten i ballen. L'escena s'inspira en els minstrel shows del segle XIX, uns espectacles musicals racistes on homes blancs es pintaven la cara de negre i imitaven als afroamericans de manera còmica.

Un dels corbs es diu Jim Crow (crow signifca “corb” en anglès), igual que les lleis que promovien la segregació racial entre blancs i negres en els espais i edificis públics.

Una altra de les pel·lícules més polèmiques és Peter Pan (1953), pel·lícula que ofereix una imatge estereotipada dels indis nadius americans: es mostra una visió simplista de la seva cultura i costums, no se'ls entén quan parlen i es refereixen a ells de manera despectiva com a “pell-roges”.

De la mateixa manera, a Els Aristogatos (1970), els personatges dels gats siamesos serveixen per ridiculitzar i mostrar una caricatura de les persones asiàtiques, emfatitzant prejudicis i estereotips com el seu accent o l'ús d'escuradents xinesos per a tocar el piano.

La nova mesura també inclou pel·lícules com Fantasia (1940), La Dama i el Rodamón (1955) o El Llibre de la Selva (1967).

La plataforma Disney+ es va llançar al novembre de 2019 als Estats Units i, en aquell moment, aquests continguts ja incloïen un missatge que advertia sobre “continguts culturalment obsolets”. No obstant això, després de rebre diverses crítiques per no prendre mesures més severes i condemnar aquest tipus de continguts, finalment han decidit restringir l'accés dels més petits.

Altres productores cinematogràfiques com Warner Bros han utilitzat missatges similars en les seves produccions més antigues, argumentant que “no representar-les tal com van ser creades seria el mateix que afirmar que aquests prejudicis mai van existir”.

Un gegant de l'entreteniment

Disney va néixer com el somni de Walt Disney, un dibuixant que es va fer famós fa gairebé un segle gràcies al personatge de Mickey Mouse. Però Walt Disney no era només un dibuixant: també era un empresari emprenedor que va saber aprofitar l'èxit del personatge per expandir la seva marca.

Amb el temps, la companyia d'animació s'ha convertit en tot un imperi comercial que inclou pel·lícules i sèries animades, programes de televisió, parcs d'atraccions i una marca reconeguda a tot el món.

En 2012, Disney va comprar LucasFilm, la productora del director de cinema George Lucas, i va aconseguir així fer-se amb els drets de l'univers Star Wars. Disney ha aprofitat per ampliar les pel·lícules de la saga però també per crear nous productes com la sèrie The Mandalorian, que ha aconseguit molt bones crítiques.

Tres anys més tard també va adquirir Marvel Entertainment, que gestiona tots els continguts relacionats amb els superherois i còmics de Marvel: Iron Man, Capità Amèrica, Thor…

L'últim gran llançament és Disney+, la plataforma digital que reuneix tots els canals: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars i National Geographic. Més de 500 pel·lícules que inclouen les produccions clàssiques de Disney però també els títols més recents, que s'han estrenat directament a internet per evitar les restriccions de la pandèmia.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.