15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

ESTABANELL ENERGIA | Hidrogen, l’energia que ens envolta

Va ser el primer element a existir, el més abundant i, a més, també una excel·lent font d’energia.

A principis del segle XX. La humanitat va acomplir el somni de volar. D’una banda, els germans Wright inventaven l’avió. De l’altra, dirigibles com el de Ferdinand von Zeppelin milloraven la maniobrabilitat dels globus aerostàtics.

Si actualment viatgem en avió en comptes d’en zepelí és perquè hi ha molt menys risc d’incendis i explosions.

Per què es cremaven tan fàcilment els dirigibles? Doncs perquè s’inflaven amb l’element més abundant de l’univers: l’hidrogen, un element amb un gran poder calorífic. Molt més que el de la benzina!

https://twitter.com/HistoryInPix/status/1053334727141273600

Fer servir hidrogen és un inconvenient si volem evitar explosions, però suposa un gran avantatge com a font d’energia.

A diferència del petroli i el carbó, hi ha hidrogen a tot arreu. Però aquest element no es troba mai tot sol: l’hem d’extreure d’altres compostos, tot i que poden ser tan normals com l’aigua (H2O, dos àtoms d’hidrogen i un d’oxigen).

És tan fàcil com omplir un recipient amb aigua, afegir-hi una mica de sal i submergir-hi dos elèctrodes connectats a una pila. Al circular la corrent hi veurem unes bombolletes: l’hidrogen i l’oxigen separant-se.

 

 

I a gran escala?

Tal com passa amb les fonts d’energia tradicionals, la combustió és la principal manera d’aprofitar l’hidrogen. Extreure’l a gran escala seria senzill: el mar ja és una gran font d’aigua amb sal. Per separar l’hidrogen en tindríem prou amb aerogeneradors.

Però també podem barrejar l’hidrogen amb gasos com el CO2 que alliberen els cotxes: d’aquesta combinació en surt el metà, un altre gas combustiblement eficaç. La contaminació que en resulta és més CO2 que podem tornar a reutilitzar.

 

 

El futur de l’energia nuclear

Hi ha dues maneres d’obtenir energia a partir dels àtoms: fissió i fusió.

La fissió, que és la que fem servir actualment, trenca els àtoms d’elements molt pesats, com l’urani-235. Aquesta separació produeix una reacció en cadena que allibera molta energia.

La fusió persegueix el mateix objectiu fent tot el contrari: aprofitar l’energia generada per unir els àtoms d’elements molt lleugers.

Aquí és on entra l’hidrogen, l’element amb menys pes atòmic. L’energia del Sol prové precisament d’aquesta fusió nuclear. L’obstacle més gran és assolir la temperatura necessària aquí a la Terra.

A casa, podrem fer servir l’hidrogen?

A nivell domèstic, podríem tenir bombones d’hidrogen. Amb l’oxigen ambient, generarien electricitat i l’únic residu resultant seria aigua.

Però el problema és el mateix que amb els dirigibles de Von Zeppelin: és perillós tenir un material tan explosiu a casa. També distribuir-lo.

On s’ha començat a utilitzar amb èxit l’hidrogen és en l’automoció. Ja circulen cotxes que funcionen amb una pila d’hidrogen.

https://www.facebook.com/universitatjaumei/videos/336034233622287/

Aquest article compta amb la col·laboració d’Estabanell Energia.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.