26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Tik Tok: “l’estira-i-arronsa” entre la Xina i els Estats Units

El president nord-americà qüestiona l’existència de l’app al país per una qüestió de seguretat

TikTok, aplicació desenvolupada per l’empresa xinesa “ByteDance”, és una aplicació popular que es pot descarregar al telèfon mòbil. Principalment permet veure vídeos en format breu en els quals hi apareix música i majoritàriament gent que balla.

Si bé TikTok ha generat una revolució cultural i social que ha atret milions de joves arreu del món, sembla que en els Estats Units té els dies comptats. I és que la guerra comercial entre la Xina i EUA, marcada per una confrontació constant, ha portat el president nord-americà a qüestionar l’ús d’aquesta aplicació per “una qüestió de seguretat”.

A banda d’això, existeixen els “influencers”, que són usuaris d’aquesta aplicació, que es dediquen a fer vídeos i penjar-los en aquesta plataforma. Si tenen molt d’èxit, el vídeo passa de mòbil a mòbil, adquirint “likes” i visites de gent d’arreu del món (Índia, EUA, Espanya, i gran part d’Europa).

 

Motius de seguretat? Addiccions?

Encara que aquests joves no visquin d’aquesta “professió”, si finalment se censura TikTok als EUA, totes aquestes persones perdran la fama que han cultivat amb el seu contingut a la xarxa.

Tot i que sabem que aquesta aplicació és una forma d’entreteniment per a la gent que pot arribar a ser tòxica, no hem de perdre de vista que Trump pot tenir altres motivacions per prohibir-la: aconseguir més beneficis i perjudicar econòmicament la Xina.  

 

Llibertat d’expressió?

Si realment TikTok es tanca, milions d’usuaris es perdran i ja no podran expressar-se lliurement. Així doncs, es veurà afectada la llibertat d’expressió de tots els usuaris nord-americans.

Les xarxes socials poden convertir-se en una finestra per conèixer referents polítics, moviments socials, coneixements acadèmics i representacions artístiques que capgiren la nostra experiència i alteren la nostra visió del món.

 

Pèrdua de referents pels joves?

Si Donald Trump bloqueja l’app TikTok, tots els referents amb els quals els joves ens podem sentir identificats s’esfumaran i la nostra experiència de vida es veurà empobrida. No hi ha dubte que això pot arribar a generar un gran problema per a les noves generacions.

Necessitem referents crítics, figures públiques compromeses socialment que ens mostrin noves maneres d’entendre el món. També necessitem expressar-nos, dir què pensem i sentim, manifestar amb el cos allò que ens passa per dins.

Article creat per estudiants d’ESO i redactors de Lestonnac Bcn Report, capçalera del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.