27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Mata Hari, una espia doble a la Gran Guerra

L’agent secreta més famosa de la Primera Guerra Mundial va espiar per a alemanys i francesos i va ser afusellada després de ser descoberta

Mata Hari va ser una de les espies més famoses de la història. El seu nom evoca una imatge plena de misteri, però la seva història està marcada per la tragèdia.

Darrere d’aquest nom s’ocultava Margaretha Geertruida Zelle, una ballarina holandesa que va néixer a la ciutat de Leeuwarden el 7 d’agost de 1876. Es va casar molt jove amb un oficial de la marina holandesa, amb qui se’n va anar a viure a l’illa de Java (Indonèsia).

El matrimoni no va funcionar i Zelle va tornar Europa, on es va convertir en una gran estrella de la dansa que va triomfar als escenaris durant la Belle Époque.

Quan la guerra va esclatar el 1914, les dificultats econòmiques la van empènyer a treballar com a espia: va descobrir que tots dos bàndols estaven disposats a pagar molts diners per obtenir informació sobre els moviments dels seus enemics.

Una ballarina exòtica

Després de la seva aventura per l’Orient Llunyà, Zelle va començar la seva carrera com a ballarina. Va canviar el seu nom pel de Mata Hari, una paraula que en indonesi significa “ull del dia” i fa referència al sol.

Amb aquest nom artístic es va fer molt famosa a tot Europa, gràcies als seus moviments i balls exòtics. Durant les seves actuacions, Mata Hari s’anava despullant de diversos vels fins que quedava vestida només amb una fina malla de color carn.

Els seus espectacles es van convertir en tota una atracció al París de l’època. La fama li va permetre relacionar-se amb ministres, empresaris i oficials, per la qual cosa tenia accés a informació privilegiada sobre la política i el desenvolupament de la guerra.

Mata Hari interpretant la dansa dels Set Vels, el 1907. (Arxiu)

Comença l’espionatge

Zelle estava actuant a Berlín quan va esclatar la Primera Guerra Mundial. Un dels seus amants era el cap de la policia local, i ell la va posar en contacte amb Eugen Kraemer, cònsol alemany a Amsterdam i cap dels serveis d’intel·ligència alemanys.

Mata Hari es trobava en una situació econòmica difícil, per això va acceptar que Kraemer li oferís diners a canvi de passar-li informació que aconseguia dels seus amants en l’exèrcit francès. D’aquesta manera va convertir-se en l’agent H-21, al servei del bàndol de les Potències Centrals.

Durant la primera meitat de la guerra es va dedicar a passar informació als alemanys. Per aquesta raó, els francesos van sospitar d’ella i van començar a espiar-la.

Quan va tornar a París, l’exèrcit francès també va aprofitar la capacitat de seducció de Mata Hari per obtenir informació sobre els alemanys. Tot i així, els oficials francesos continuaven desconfiant-ne.

Finalment, Mata Hari va ser detinguda el 13 de febrer de 1917 i acusada d’espionatge. Després d’un judici ple d’irregularitats, un escamot de 12 soldats la va afusellar el 15 d’octubre de 1917.

Execució de Mata Hari el 1917. (Wikipedia)

A la fi de 1917 faltava només un any perquè s’acabés la guerra, però en aquell moment no ho sabia ningú encara. El bàndol dels Aliats patia moltes derrotes i els francesos veien en Mata Hari un gran perill, per això van decidir eliminar-la, a ella i les seves activitats d’espionatge.

No obstant això, amb el temps han anat apareixent nous documents de l’exèrcit alemany i l’exèrcit francès que demostren que Mata Hari va ser una agent doble, que va beneficiar (i perjudicar) tant un bàndol com l’altre.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.