27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Com verificar i contrastar contingut vinculat a teories conspiratives

Per les xarxes socials circula contingut que afirma que milers de nens famolencs i maltractats han estat rescatats en túnels subterranis dels Estats Units

En aquests dies circulen continguts per les xarxes sociales que afirmen que milers de nens famolencs i terriblement maltractats han estat salvats de túnels subterranis que portaven a la Fundació Clinton a Nova York i també a Los Angeles.

Suposadament, els menors estan sent atesos en dos grans vaixells medicalitzats, habilitats per l’actual president dels Estats Units, Donald Trump. A la notícia l’acompanyen diverses imatges que mostren a menors en mal estat i bucs medicalitzats. Però, ¿serà veritat el que ens expliquen?

Publicacions en les quals s’afirma que s’han trobat nens maltractats en túnels subterranis dels Estats Units. (Maldito Bulo)

 

Verificar les imatges

Comencem per les imatges. Podem utilitzar la cerca inversa de Google, que permet buscar per imatge en comptes de per paraules i ens ensenya si la mateixa foto o altres de similars són a internet.

Fotografia de l’any 2005 a l’Iraq. (Maldito Bulo)

Si es fa la cerca, es descobreix que es tracta de fotografies antigues. Per exemple, la imatge anterior va ser presa l’any 2005 a l’Iraq i retrata un soldat que rescata una nena després d’un atac amb cotxe bomba a Mossul.

La resta de les imatges tampoc són actuals ni es van fer als Estats Units, sinó a Síria; com explica aquest article de l’agència AFPActual.

 

La informació aporta alguna prova?

Segons el text, els menors han estat ingressats en els vaixells medicalitzats “USNS Comfort” i “USNS Mercy”, atracats als ports de Nova York i Los Angeles respectivament.

No obstant això, quan es busca aquesta informació a Google per contrastar-la, es descobreix que no és certa. Tal com publica The New York Times, el “USNS Comfort” va arribar al port novaiorquès el passat 30 de març per atendre pacients que no estiguessin infectats per coronavirus i alleujar així els hospitals.

Per la seva banda, el “USNS Mercy” complia, des del 30 de març, aquesta mateixa funció a Los Angeles, com afirma el web del Departament de defensa dels Estats Units. Per aquestes dues raons, ja sembla poc probable que la notícia sigui certa.

 

Hi ha altres proves?

Si es continua amb la recerca d’informació a través de Google, es descobreix que es tracta d’una teoria conspirativa que porta circulant per internet des de fa anys i que apareix i desapareix a les xarxes. Però, actualment, ningú ha aconseguit aportar cap prova.

Les teories conspiratives ofereixen explicacions i dades que, suposadament, els poderosos (institucions, polítics, etc.) intenten que no surtin a la llum. Solen barrejar algunes dades verdaderes amb moltes altres de falses o fora de context i normalment es difonen per generar alarma social.

No obstant això, com has comprovat, solen ser fàcils de desmuntar amb unes simples cerques a Google. Verifica qualsevol contingut que et sembli estrany o exagerat abans de compartir-lo!

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.