27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Com verificar informació que ens arriba en forma d’imatge a través de Whatsapp? 

Una imatge que circula per Whatapp alerta els veïns sobre un grup de lladres que es fan passar per personal de la Creu Roja per entrar a les seves cases

Els missatges o cadenes de Whatsapp que alerten sobre diferents perills són molt freqüents.

En aquest cas, la imatge que es va viralitzar era la d’una suposada carta d’una comunitat de veïns que avisa que “lladres disfressats de metges, infermers o membres de la Creu Roja” es presenten als domicilis fent-se passar per personal sanitari amb l’excusa que realitzaran “proves del coronavirus” o “desinfectaran la casa” i aprofiten per robar. Com podem saber si aquesta informació és certa? 

 

Podem verificar la font? 

La carta ve sense capçalera ni signatura de cap persona. Tampoc té dades de contacte. Excepte la ciutat on suposadament tenen lloc els fets -Madrid- no aporta cap prova ni cap dada que ens pugui ajudar a verificar la informació. Per aquesta raó, la primera reacció ha de ser sospitar que el missatge és fals. 

 

Com és el llenguatge que utilitzen? 

El llenguatge utilitzat és propi de la comunicació d’aquest tipus? Una carta oficial està sempre escrita en un llenguatge formal. En aquest cas, el fet que s’utilitzin paraules col·loquials (“desalmados” o “sinvergüenzas”) i que es barregi la mida de les lletres, les negretes i les majúscules és també una pista per deduir que és poc probable que es tracti d’un missatge vertader.

 

Què diuen les autoritats?

Quina és la resposta dels cossos de seguretat? Les xarxes socials dels cossos de seguretat solen difondre alertes d’aquest tipus per prevenir als veïns. En aquest cas, no hi ha cap tuit de la policia ni d’altres entitats avisant del fet. Des de Maldita, preguntem a la Policia Nacional i de la Policia Municipal de Madrid i tots dos van confirmar que no havien rebut cap denúncia per robatori amb aquestes característiques.

 

Conclusió

Les alertes de WhatsApp són molt freqüents i gairebé mai són certes. No obstant això, generen confusió i por en moltes persones, especialment en públics més vulnerables com la gent gran. Abans de tornar a enviar qualsevol missatge d’aquest tipus assegura’t que sigui veritat.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.