27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Les dones, essencials per al desenvolupament dels països

La desigualtat de gènere repercuteix en el nivell de desenvolupament humà i la pobresa 

Per Cristina Chacón Moratalla

El món actual està ple de desigualtats que limiten les oportunitats de les persones. 

Les dones són un dels col·lectius més desfavorits arreu del món, segons l’Informe sobre Desenvolupament Humà del 2019 del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). Segons el text, la desigualtat de gènere és un dels majors obstacles als quals s’ha d’enfrontar el desenvolupament humà. 

El desenvolupament humà està relacionat amb la llibertat de les persones i té en compte aspectes com la salut, l’educació, la dignitat, el respecte als drets humans i el nivell de vida.

L’informe també explica que els països amb menys desenvolupament humà es troben a l’Àfrica i es caracteritzen també per un elevat índex de desigualtat de gènere, a més d’una elevada taxa de pobresa. A l’Àfrica s’hi concentra el 13% de la pobresa mundial, segons l’ONG Ajuda en Acció.

 

El desenvolupament humà i la igualtat, aspectes que van de la mà

L’Informe sobre Desenvolupament Humà del 2019 mostra com l’índex d’igualtat de gènere i el de pobresa influeixen molt en el nivell de desenvolupament. Segons l’informe, l’any 2018 els països més desenvolupats van ser Noruega, Suïssa, Irlanda, Alemanya i la Xina. D’altra banda, els que mostraven menors índexs de desenvolupament es trobaven tots al continent africà: Níger, República Centreafricana, Txad, Sudan del Sud i Burundi

Davant d’aquests resultats, el PNUD considera essencial combatre la bretxa de gènere amb polítiques que promoguin la igualtat i l’empoderament de les dones.

Si els ciutadans són més lliures per prendre decisions i poden aprofitar tot el seu potencial, aquest territori estarà més desenvolupat, segons els criteris de l’ONU. I això és independent de si es tracta d’homes o de dones.

 

Més formació per a les dones

María Pazos, directora d’investigació sobre Polítiques Públiques i Igualtat de Gènere a l’Institut d’Estudis Fiscals fins al 2019, afirma en un article que si es redueix la taxa de fecunditat (el nombre mitjà de fills per dona) i la pobresa infantil dels països pobres, alhora que s’accelera el desenvolupament econòmic, es pot incrementar el nivell de desenvolupament humà dels països que es troben a la fi de la llista.

Per a això, cal que les dones tinguin accés a la informació i a l’educació, exerceixin els seus drets per prendre decisions pel que fa a la seva autonomia i maternitat i s’incorporin al mercat de treball.

A més, Pazos afirma que les polítiques que promoguin la igualtat han de fer possible compaginar la feina amb la maternitat. “Avui sabem que l’aposta per la igualtat no només és possible, sinó també altament rendible”, conclou.

Sigui a l’Àfrica o en qualsevol continent, les veus expertes insisteixen que la manca d’autonomia de les dones influeix considerablement en el progrés. Per això, demanen a les administracions aque actuïn amb urgència per avançar per aquest camí.

Informació elaborada amb la col·laboració del màster universitari de Periodisme i Comunicació Digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.