28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Pot el confinament agreujar l’addicció als videojocs?

L’activitat digital dels menors ha augmentat des de l’inici del tancament dels centres escolars 

Tancar les escoles i instituts fou una de les mesures aprovades per frenar l’expansió de la pandèmia de coronavirus a la majoria de països del món. 

A Espanya, els nens i adolescents no van poder sortir de casa seva durant més d’un mes, des dels primers dies de l’estat d’alarma fins a l’inici de les mesures de la desescalada; un procés gradual i per fases segons cada país. 

Però, què fer si es disposa de tant temps lliure? Passar hores davant de l’ordinador, la tauleta, el mòbil o jugar amb les consoles s’ha convertit en una manera de passar l’estona i evitar l’avorriment per a molts joves.

 

Més hores de joc

De moment, no hi ha dades d’organismes oficials que avalin l’increment d’usuaris i d’hores dedicades al joc online. Això no obstant, des de plataformes de jugadors com STEAM s’aprecia un augment del número d’usuaris connectats. És a dir, de jugadors. 

També Twitch, plataforma de vídeo en directe, mostra com els seus usuaris actius han augmentat en els mesos d’abril i maig, coincidint amb els mesos de confinament. Quasi dos milions i mig de persones han utilitzat aquest canal. 

La majoria d’usuaris que retransmeten a través de Twitch són gamers que juguen en directe i poden rebre “propines” per part dels seus seguidors. També poden animar-los a que se subscriguin al seu canal pagant una quota. Aquests jugadors que retransmeten les seves partides en directe es coneixen com a streamers, i els més famosos poden obtenir un salari de la seva activitat virtual. 

El teletreball d’una gran part de la població i el consum d’oci a través d’Internet també ha provocat que es dispari l’ús de dades i la compra de dispositius tecnològics. 

A Espanya, per exemple, les grans operadores de telefonia mòbil van experimentar un creixement del trànsit de quasi el 40% durant la primera setmana de confinament del mes de març, segons donaren a conèixer en un comunicat les principals empreses de telecomunicacions del país a mitjans de ese mes. 

Jugar de manera responsable

Des de la Interactive Software Federation of Europe (ISFE), que representa les principals companyies de software interactiu i associacions de tota Europa, s’aconsella als pares i educadors que segueixin les indicacions del segell PEGI (Pan European Game Information) de videojocs. 

Aquest sistema de classificació serveix per saber quin és el contingut dels videojocs i software d’entreteniment basant-se en diferents criteris com la violència, el tipus de llenguatge emprat o l’existència d’escenes de sexe, entre d’altres. 

D’altra banda, la indústria dels videojocs ha llançat a través de les xarxes socials la campanya #PlayApartTogether, que compta amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El seu objectiu és fer més amè el període de confinament. 

Això no obstant, i davant d’aquest augment del consum de continguts online, psicòlegs, experts en noves tecnologies i organitzacions alerten de la perillositat de passar moltes hores davant de la pantalla i recomanen establir horaris per evitar el possible desenvolupament de conductes addictives, sobretot entre els més joves. 

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.