27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Com geolocalitzar imatges?

Un vídeo viral alerta els conductors d’un nou radar amagat en una carretera determinada

Les imatges que alerten els conductors sobre suposats nous radars a les carreteres són molt freqüents.

El cas d’aquest exemple va ocórrer durant l’octubre de 2018. Un vídeo en què es mostrava un nou detector de velocitat en dos llocs diferents de Madrid: a la carretera M-30 i en Villaviciosa de Odón. És possible saber si alguna de les dues alertes és certa?

 

Comprovar la posició del radar 

Comprovar si al vídeo es pot determinar si el radar està en cap dels dos llocs que ens diuen. En ambdues alertes s’utilitza exactament el mateix vídeo. Per tant, podem deduir que, com a mínim, una de les dues alertes és falsa.

Quan mirem vídeo amb atenció i estudiem els elements que s’hi veuen, no podem associar-lo a cap d’aquestes dues carreteres

 

Utilitzar Google Street View

Pots comprovar la informació amb Google Street View? En un dels casos, el lloc del radar està molt detallat: M-30 a l’altura de Legazpi.

Si recórrerem aquesta zona amb l’opció de Street View, de Google Maps, no sembla que sigui la mateixa que la del vídeo. Per tant, com a mínim una de les opcions quedaria descartada. Per si de cas, seguirem comprovant la informació.

 

Ús del plug-in InVID

Pot ser que el vídeo no hagi estat viral només en aquests dos llocs? A través del plug-in Invid, del qual hem parlat altres vegades, pots buscar el vídeo de forma inversa, és a dir, en comptes de per paraules, pujant el vídeo i així saber si ja s’ha utilitzat abans o s’ha atribuït a altres llocs, etc.

En aquest cas, Invid ens mostra que aquest mateix vídeo ja va començar a circular 6 anys abans, el 2012, atribuint-lo a un lloc anomenat Quinta do Conde, a Portugal.

 

Contrasta la informació

Confirma la informació amb fonts oficials. Encara que a hores d’ara ja és evident que es tracta de dues alertes falses, és possible realitzar una última comprovació.

Des de Maldita ens vam posar en contacte amb l’Ajuntament de Madrid i amb altres organismes, que ens van dir que no existien aquests dos nous radars a les carreteres assenyalades.

 

Una última verificació

Tenint el nom de la ciutat portuguesa i buscant amb el Google Street View, és fàcil trobar el punt exacte des del qual es va gravar el vídeo. Per això, ja podem assegurar que pertany a aquesta localitat.

 

Conclusió

El “biaix de confirmació” és la tendència que tenim totes les persones a creure’ns la informació que confirma les nostres creences o hipòtesis, sense necessitat de tenir moltes proves sobre aquesta informació.

Quan t’arriba una notícia per WhatsApp o xarxes socials, pot ser que no sigui veritat, encara que tingui tots els números per ser-ho. Si no saps la font, si hi ha indicis que pot no ser real, no te’n fiïs i no la comparteixis!

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.