27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Pel·lícules per entendre el feixisme i el nazisme

El cinema ha retratat en diverses ocasions les conseqüències d’aquestes dictadures, que van marcar la vida de milions de persones

La Segona Guerra Mundial (1939-1945) ha inspirat moltes pel·lícules i, entre elles, algunes se centren en les figures de Hitler i Mussolini i en l’impacte que van tenir les seves ideologies polítiques a la societat de l’època.

Et presentem una sèrie de títols per entendre el nazisme i el feixisme i conèixer més a fons les conseqüències d’aquests tràgics episodis de la història.

 

La llista de Schindler (1993)

La persecució dels jueus per part dels nazis ha inspirat moltes pel·lícules. Una de les més famoses i impactants és aquest film dirigit per Steven Spielberg.

La llista de Schindler ens explica la història d’Oskar Schindler, un empresari ric amb contactes entre els alts càrrecs nazis, que aprofita la necessitat de recursos produïda per la guerra per contractar centenars de jueus a la seva fàbrica.

Al principi ignora la realitat, però a poc a poc anirà prenent consciència del que representa la persecució dels jueus i actuarà per ajudar-los.

 

La vida és bella (1997)

Una altra pel·lícula que parla de l’horror nazi, però des d’un punt de vista una mica més amable i fins i tot divertit és La vida és bella.

Dirigida i protagonitzada per Roberto Benigni, aquest film ens presenta la història d’una família jueva deportada a un camp de concentració nazi quan esclata la guerra. Per intentar protegir el seu fill de la realitat, el pare farà l’impossible per fer creure el nen que tot es tracta d’un joc.

El més original d’aquesta pel·lícula és la forma com tracta un tema molt dramàtic alhora que ens fa somriure, per a recordar que l’optimisme i l’humor continuen existint fins i tot en les pitjors circumstàncies.

 

L’enfonsament (2004)

L’actor Bruno Ganz es posa en la pell d’Adolf Hitler en una impressionant pel·lícula que reconstrueix els últims dies del Tercer Reich.

L’acció té lloc a l’abril de 1945, quan la guerra està a punt d’acabar amb la victòria aliada. Però Hitler, atrinxerat amb els seus en un búnquer, es nega a acceptar la realitat.

Aquesta pel·lícula resulta molt interessant per entendre la figura autoritària de Hitler i la manera de sotmetre fins i tot els seus seguidors.

 

Valkiria (2008)

Aquesta pel·lícula d’acció protagonitzada per Tom Cruise ens mostra com Hitler també tenia detractors entre els seus oficials mes pròxims.

La pel·lícula reconstrueix l’Operació Valkiria, l’intent d’enderrocar el règim nazi per part d’un grup d’oficials que volien acabar així amb la guerra. Finalment, l’atemptat va fracassar i els oficials van ser executats.

 

El gran dictador (1940)

En una de les seves pel·lícules més famoses i divertides, Charles Chaplin fa una condemna oberta i directa al nazisme, el feixisme i totes les dictadures en general.

Ho fa interpretant un dictador la semblança del qual amb Hitler no deixa dubtes sobre la crítica de la pel·lícula. Al mateix film, Chaplin interpreta també a un jueu perseguit per aquest dictador.

Val la pena veure-la per l’escena final amb un emotiu discurs a favor de la llibertat, la democràcia i contra els feixismes.

 

Jojo Rabbit (2019)

Una altra pel·lícula que utilitza l’humor per parlar sobre el que va suposar el règim nazi i l’absurd de la guerra és aquesta entranyable comèdia dirigida per Taika Waititi.

El seu protagonista és Jojo “Rabbit” Betzler, un solitari nen alemany que té a Hitler com a amic imaginari i que veu com el seu món s’ensorra quan descobreix que la seva mare amaga una nena jueva a casa.

 

Una jornada particular (1977)

En aquesta famosa pel·lícula italiana, Marcello Mastroianni i Sophia Loren interpreten dos veïns que es queden sols en un bloc de pisos mentre la resta de gent ha anat a veure la desfilada feixista amb motiu de la visita de Hitler a Mussolini.

Al principi de la pel·lícula es reprodueixen imatges reals d’aquesta trobada entre els dos dictadors.

Durant aquesta jornada, els dos veïns establiran contacte i la dona, el marit de la qual és un seguidor de Mussolini, descobrirà que el seu nou amic forma part d’una llista negra del règim feixista per les seves preferències sexuals i les seves idees.

 

El jardí dels Finzi Contini (1970)

Aquesta adaptació de la novel·la de Giorgio Bassani relata, d’una forma bella i trista, la manera com els jueus van anar perdent els seus drets fins a veure’s arrossegats als camps de concentració.

Al principi de la pel·lícula, els Finzi Contini són una rica família jueva italiana que veu sorgir el feixisme pensant que no durarà molt. Però, a poc a poc, les coses comencen a canviar.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.