22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Treballar el feminisme i la igualtat a través de la lectura

Els llibres ens ajuden a aprofundir en les reivindicacions de les dones i a educar en educació afectiva i igualtat

Per Judith Vives

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada per defensar la igualtat de gènere. Però les reivindicacions feministes no són exclusives d’un sol dia: durant tot l’any podem seguir treballant per avançar cap a la igualtat de formes molt diverses.

Una d’elles és a través de la lectura. A través dels llibres podem aprofundir en la història i les reivindicacions feministes, trobar models femenins inspiradors, informar-nos sobre educació sexual i trobar una guia de valors a seguir.

 De la mà de Legiland, us portem cinc propostes per treballar el feminisme i la igualtat amb els llibres.

 

Àlbums per els més petits

Els llibres són un recurs perfecte per educar des de petits en els valors de la igualtat. Sílvia González, de Legiland, aconsella proposar llibres on estiguin presents “valors com l’autoestima i tots els gèneres i identitats perquè tots els nens puguin sentir-se identificats”.

Per a això podem recórrer als àlbums il·lustrats, que permeten apropar aquestes temàtiques i altres problemàtiques que poden sorgir. “D’aquesta manera, famílies i educadors podran ajudar els nens a tenir una bona percepció de si mateixos, en especial atenció a les nenes”, explica.

Entre els àlbums il·lustrats que treballen aquests aspectes destaquen les obres de Raquel Díaz Reguera (Jo amb mi, Quan les nenes volen alt, Les nenes seran el que vol ser, Jo sóc), Adela Torí (La història dels bonobos amb ulleres, Artur i Clementina, Rosa Caramel), la col·lecció El meu primer Petit i Gran d’Alba editorial, Monstre Rosa d’Olga Dios o El llibre dels Porcs d’Anthony Browne.

 

Lectures sobre feminisme

Per promoure el feminisme, res com proposar lectures que donin a conèixer aquest tema: assajos o llibres de coneixements en versions il·lustrades per apropar aquests temes més teòrics als joves d’una manera amena i amable.

D’aquesta manera, també podem contribuir a millorar la comprensió lectora. Tal com explica González: “Actualment, entre el professorat d’estudis universitaris hi ha la percepció que hi ha una disminució de la comprensió lectora entre l’alumnat, especialment, en els textos d’assaig. Per això cal apropar aquest tipus de textos d’una altra manera “.

Recomanar aquests textos per entendre d’on prové el moviment feminista i en què consisteix no només educarà en aquest àmbit, sinó que contribuirà a millorar la comprensió lectora dels joves.

En llibreries i biblioteques podem trobar versions il·lustrades per a nens d’obres de referència com Tots hauríem de ser feministes de Chimamanda Ngozi Adichie o les biografies de llibres com Les noies són de ciències i Les noies són guerreres o Pioneres: dones que van obrir camí.

 

Educació afectiva i sexual

Un altre tema relacionat amb el feminisme i la igualtat és l’educació afectiva i sexual. En els llibres trobarem històries relacionades amb les relacions afectives amb les que tothom es pugui sentir identificat i des d’edats primerenques.

“A vegades són temes que les famílies i educadors no sabem com enfocar i els llibres ens poden ajudar en aquest sentit”, comenta González.

Per exemple, hi ha llibres sobre de la menstruació com El tresor de Lilith, El Llibre Vermell de les nenes o Hola menstruacions!, mentre que llibres com la col·lecció El diari lila de la Carlota, El diari vermell de la Carlota o El diari taronja de la Carlota de Gemma Lienas, o El diari vermell del Flanagan d’Andreu Martín i Jaume Ribera tracten sobre feminisme i sexualitat.

 

Històries de tota mena

Des Legiland recomanen escollir lectures que no siguin alliçonadores, sinó històries de qualsevol gènere on els nens i joves es vegin reflectits en els seus protagonistes i problemàtiques sense jutjar ni donar respostes generals.

L’objectiu amb aquestes lectures hauria de ser el de proposar la reflexió personal i col·lectiva i extreure conclusions.

En aquest sentit, podem trobar històries com La nena invisible o La increïble història de … El noi del vestit, ideals per als lectors més petits, o Xènia, estimar no fa mal, El triangle rosa o Cor de cactus per a adolescents.

 

Reflexionar sobre les relacions

Finalment, una bona proposta és la de proposar lectures sobre diferents tipus de relacions personals per debatre sobre quines són les més respectuoses i sanes pels membres que la conformen.

Els llibres ens poden ajudar a reflexionar i entendre que hi ha relacions tòxiques i com detectar-les i evitar-les. Ho podem fer, per exemple, fent una comparativa de les relacions entre els protagonistes d’After i Eleanor i Park.

Informació elaborada en col·laboració amb Legiland

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.