26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

‘Joker’, cinema amb denúncia social

L’actor Joaquin Phoenix guanya l’Oscar a Millor Actor per la seva interpretació del malvat de Batman

L’actor Joaquin Phoenix ha sigut l’últim a interpretar el paper del famós malvat de Batman. La seva interpretació a la pel·lícula ‘Joker’ ha aconseguit crítiques unànimes i li ha valgut una bona col·lecció de premis, com el Globus d’Or i el Bafta al millor actor.

La caracterització, el treball físic, la veu… l’actor ha posat cos i ànima al personatge i així l’hi reconeixen a tots els festivals i premis de cinema.

Ho fa, a més a més, en una pel·lícula original i sorprenent, que ha aconseguit posar-se en boca de tothom.

 

Més enllà del cinema de superherois

Joker es va estrenar oficialment al Festival de Venècia, un dels festivals de cine de més prestigi. La pel·lícula de Todd Phillips va fer història en guanyar el Lleó d’Or, perquè és la primera vegada que un film de l’univers dels superherois guanya un guardó tan important en un certamen d’aquest tipus.

Encara que Joker forma part de l’univers de Batman i DC Comics (la gran competidora de Marvel), la veritat és que s’allunya de les convencions del cinema de superherois, que sol incloure molta acció i efectes especials.

En realitat, el film és un drama que intenta explicar l’origen d’aquest antiheroi: els traumes que ha patit durant la seva vida i com ha arribat a convertir-se en un personatge malvat.

D’altra banda, Joker s’inspira en les històries i l’estètica d’altres pel·lícules independents dels anys 70 com Taxi Driver o The King of Comedy. D’aquesta manera, ha arribat a un públic que habitualment no s’interessa pel cinema comercial de superherois.

 

Un retrat de la malaltia mental

A Joker no hi ha grans batalles ni escenes espectaculars amb efectes especials. El protagonisme de la cinta recau en el retrat psicològic d’un home que pateix una malaltia mental i que, per falta d’assistència i suport, acaba sent expulsat de la societat.

Joker ens explica la història d’Arthur Fleck, un home amb problemes psiquiàtrics que somia convertir-se en una estrella de la comèdia. Però, per més que intenta fer riure els altres, són els altres els qui acaben burlant-se d’ell.

La pel·lícula no oculta certa crítica al sistema de salut dels Estats Units, que exclou milions de persones sense recursos econòmics i ignora sistemàticament els malalts mentals.

“El pitjor de tenir una malaltia mental és que la gent espera que et comportis com si no la tinguessis”, diu el Joker en una de les seves frases de la pel·lícula, per denunciar la incomprensió que pateixen moltes persones en aquesta situació.

 

Un missatge antisistema

Oblidat per tothom i sense un tractament que l’ajudi a portar una vida normal, Arthur es veu empès a una espiral de violència. Paradoxalment, acabarà convertint-se en el líder involuntari d’una revolució contra els poderosos.

Aquest missatge antisistema ha suscitat reaccions molt diverses entre el públic. El Joker és un dels dolents més cruels i malvats del món del còmic; no obstant això, el director retrata el personatge amb ambigüitat i fins i tot ens fa que hi empatitzem.

Els més crítics consideren que el personatge té una actitud feixista, mentre que els defensors de la pel·lícula creuen que retrata molt bé el malestar de la societat davant les injustícies i com podria impulsar diferents lluites socials.

El tema de la setmana ‘Oscars 2020’ té el suport de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.