27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

A Rosalía i Netflix els agrada Matisse

El pintor francès ha inspirat artistes i creadors contemporanis, que li han retut homenatge en les seves últimes obres

Per Pau Carmona Val

Henri Matisse va ser un artista del seu temps. A principis del XX, en una època en què les avantguardes volien trencar amb la tradició, es va convertir en un dels impulsors del fauvisme i va revolucionar la pintura.

El 31 de desembre de 2019 es van complir 150 anys del naixement de Matisse i el seu llegat continua viu gràcies als homenatges d’artistes que encara avui reten a un dels grans mestres de la pintura.

Creadors de diferents disciplines, ja siguin realitzadors audiovisuals, músics, dissenyadors i fins i tot guionistes, han recorregut als quadres de l’artista per estimular la seva imaginació i donar color a les seves produccions.

 

Del llenç a la partitura

Al videoclip de la cançó Yo x Ti, Tu x Mí de Rosalía hi ha un parell de referències a Matisse.

Les ballarines i ballarins que hi apareixen en diferents fragments semblen reinterpretar els quadres La dansa i Les figures blaves del pintor francès. Les dues pintures es combinen per donar forma a la coreografia del single que Rosalía comparteix amb Ozuna.

https://twitter.com/hassanroman/status/1162055431482728448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1162055431482728448&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lavanguardia.com%2Fvida%2Fjunior-report%2F20200116%2F472669659408%2Fmatisse-rosalia-netflix.html

Sense deixar el negoci discogràfic, un grup de músics mexicans —Román Torres, Pablo Preciado i Melissa Robles— van agafar el cognom de l’artista francès per batejar la seva banda.

La idea va sorgir a l’estudi del compositor Leonel García, quan Torres i Preciado es van quedar observant un quadre de Matisse.

Els seus 600.000 seguidors a Instagram s’han familiaritzat amb el nom, i també ho han fet els que els han permès acumular més de 128 milions de reproduccions a Spotify.

https://www.instagram.com/p/B5svejan3tj/?utm_source=ig_embed

 

Matisse a la petita i gran pantalles

El geni del pintor ha estat objecte de múltiples documentals, pel·lícules i sèries destinats a entendre’n la personalitat i l’obra. D’altra banda, el cine i altres produccions de ficció han recorregut a l’obra de Matisse per omplir de significat els decorats.

La popular sèrie BoJack Horseman (2014) és plena de referències a autors i artistes. Entre ells, Matisse.

BoJack és un actor caigut en desgràcia que viu de la fortuna que va guanyar durant els primers anys de carrera. La seva riquesa li permet tenir obres d’art de gran valor. Al menjador, per exemple, hi té el quadre La Dansa (1910), de Matisse.

https://twitter.com/cristinaduh28/status/1130029842928480256

Big Mouth (2017) és una altra sèrie de Netflix inspirada en les històries d’adolescència dels seus creadors, Nick Kroll i Andrew Goldberg. A través de personatges animats, els guionistes parlen del pas de l’adolescència a l’edat adulta.

Com a observadors de les peripècies dels protagonistes hi ha els quadres d’Henri Matisse: diverses obres de la seva última època, en què produïa collages, estan repartits per les cases dels personatges principals.

Les formes senzilles i els tons vibrants dels quadres del pintor combinen amb els colors cridaners de la sèrie.

El tema de la setmana té la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL (FCRI)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.