22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Les sabates també poden ser sostenibles

La dissenyadora Sara González de Ubieta investiga noves formes de disseny de calçat basat en materials reciclables.

Per Judith Vives

L’economia circular promou el reaprofitament dels materials que s’utilitzen en una indústria per destinar-los a altres productes. D’aquesta manera s’evita generar residus innecessaris i es dóna una nova vida a aquests materials.

Seguint aquesta filosofia de reutilització de materials, l’artesana i dissenyadora de calçat Sara González de Ubieta aplica tècniques innovadores per crear sabates sostenibles.

D’entrada podria semblar que el disseny de calçat no deixa molt marge per innovar. Però la Sara ha aconseguit crear sabates increïbles a partir de materials rebutjats procedents de bigues de fusta o de paviments de gimnàs.

Arquitecta de formació i amb coneixements d’artesania aplicada al calçat, la Sara González de Ubieta ha impulsat un projecte d’investigació per estudiar si poden utilitzar-se materials no convencionals per fabricar sabates.

Sandàlies per a la marca de roba 113 Maison fabricades amb restes de paviment de gimnàs. (De Ubieta)

“Es tracta d’utilitzar les deixalles d’una indústria per fabricar altres coses“, explica. A més, assegura que “un mateix material es pot utilitzar en diferents parts de la sabata”.

Gràcies a la seva formació com a arquitecta, compta amb un gran coneixement sobre les característiques dels materials que s’utilitzen en la construcció i, a través dels seus projectes d’investigació, ha buscat la manera d’aplicar-los en el disseny de sabates.

Un dels materials amb els que més ha treballat aquesta dissenyadora són els aïllants tèrmics. També l’aramida, que s’utilitza per fabricar armilles antibales, es pot reaprofitar com a material per al calçat.

Entre les tendències més sorprenents es troba l’ús de fongs que, amb un tractament específic, poden adquirir una textura que recorda la pell i que és biodegradable. No obstant això, la dissenyadora explica que “els fongs no es poden treballar com la pell, per la qual cosa hem de buscar altres maneres i tècniques per utilitzar aquest material”.

 

Innovar en el disseny

La feina d’Ubieta se centra tant en explorar usos innovadors de materials com en buscar resultats innovadors en la forma i el disseny. Així és com Sara crea unes sabates d’aspecte original.

https://www.instagram.com/p/By0HzrMDB8F/?utm_source=ig_embed

La Sara González de Ubieta ha recollit la seva experiència i els resultats de les seves investigacions en el llibre Pràctica, que forma part de la Col·lecció Passarel·la de Pont Editors.

La publicació inclou també cròniques de les seves col·laboracions amb professionals com Andrea Viêntëc, Ariadna Parreu, Judit Urgellés, Oscar Tomico, Guillermo Orjales i Noela Covelo, així com un resum dels seus tallers pràctics, en els quals es generen noves possibilitats tècniques, mètodes de producció i aprenentatge en comú.

El llibre es presentarà el 30 d’octubre a les 19h a la seu de LCI Barcelona. Precisament en aquesta escola de disseny Ubieta dirigeix un Màster en Disseny de Col·leccions de Calçat, Bosses i Marroquineria.

Informació elaborada en col·laboració amb LCI Barcelona

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.