27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Els insectes, éssers diminuts amb una importància immensa

El canvi climàtic està afectant els insectes, éssers fonamentals en els cicles ecològics de la Terra

El canvi climàtic afecta totes les espècies animals, fins i tot les més petites. Encara que semblin insignificants, els insectes formen la base dels ecosistemes terrestres i la seva desaparició podria tenir conseqüències greus.

Els insectes tenen un paper vital en els cicles de tots els elements fonamentals per a la vida, ja que són els principals responsables de la descomposició de totes les restes orgàniques que cauen a terra.

Existeixen molts exemples del paper clau dels insectes a la natura: les llagostes processen en conjunt més material vegetal que les vaques, els insectes s’encarreguen de la pol·linització de les flors, la biomassa de formigues a tot el planeta supera la gran majoria d’espècies de mamífers…

“Encara que semblin petits, els insectes són els principals responsables de la biodiversitat terrestre”, assegura Jorge Lobo, investigador del Departament de Biogeografia i Canvi Global del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN), institució del CSIC.

 

Molt més que canvis de temperatura

Els insectes són una de les classes d’animals més sensibles al canvi de temperatura. A diferència dels humans, el cos dels quals està sempre entorn dels 37ºC, els insectes no tenen una temperatura constant sinó que s’adapten a la temperatura de l’entorn.

Així, quan arriba l’hivern, entren en hibernació per no gastar energia. Però amb l’augment de la temperatura global, ara els insectes gasten una energia durant l’època freda que els serà necessària més endavant.

“D’aquesta manera, quan arriba la primavera i han d’emergir, no disposen de l’energia necessària per viure”, explica Lobo.

A l’estiu passa el mateix: si les setmanes de calor s’allarguen i la sequera s’agreuja, les poblacions d’insectes no poden sobreviure a l’estiu com ho feien abans.

Els insectes canvien el comportament segons la temperatura. (Getty)

 

Com reaccionen els insectes?

Hi ha molts insectes generalistes, espècies capaces d’adaptar-se a diferents condicions, que continuaran existint malgrat el canvi climàtic.

N’hi ha d’altres, però, que estan especialitzats i depenen d’altres espècies (animals o vegetals). En el cas dels insectes pol·linitzadors, per exemple, si la flor que han de pol·linitzar no ha florit per una sequera, ells també desapareixeran. Tot està connectat.

Segons Lobo, els insectes són uns supervivents. “El 70-80% de tota la diversitat biològica que coneixem són invertebrats i, d’aquests, prop del 60-70% són insectes. Això vol dir que la majoria de noves espècies sorgides de l’evolució són insectes”, destaca.

El problema és que, a l’hora de fer front a un clima advers, actualment hi ha menys opcions de trobar un nou hàbitat. L’ésser humà s’ha expandit més enllà de les ciutats i ara hi ha carreteres, autopistes i nuclis urbans on abans solament hi havia camps i boscos.

“Ara, un insecte de bosc que volgués anar a un bosc més al nord té un munt de paisatges transformats i urbanitzats que li impedeixen el pas”, lamenta Lobo.

 

On viuen els animals?

La biogeografia estudia com els éssers vius es distribueixen en l’espai, és a dir: per què les espècies viuen en uns llocs i no en uns altres.

El canvi climàtic influeix en la distribució geogràfica (els animals es mouen a la recerca de millors zones per viure), però també afecta altres característiques importants com el nombre d’individus que conformen una població o la seva variabilitat genètica, que condiciona la seva capacitat d’evolucionar.

Un estudi recent publicat a la revista científica Biological Conservation assenyalava que el 40% dels insectes del planeta podria extingir-se durant aquest segle. Les causes principals: la pèrdua d’hàbitats naturals, la contaminació i el canvi climàtic.

Què podem fer els ciutadans? Lobo ho té clar: “Els poders públics han d’adoptar polítiques basades en el coneixement i no en l’interès d’uns pocs. A nivell individual, cal ser conseqüent entre el que penses i el que fas”. El futur del planeta és a les nostres mans.

El tema de la setmana ‘Vaga d’Estudiants pel Clima’ té el suport del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.