Milers de quadres, estàtues antigues, objectes i tresors de totes les civilitzacions es guarden a les galeries del Vaticà
Durant l’Edat Mitjana, el Papa de Roma va arribar a ser una figura molt poderosa. Igual que els reis i emperadors, disposava d’exèrcits i vivia en palaus envoltat de tot tipus de luxes.
En aquella època, els papes o pontífexs van pastar grans fortunes i tresors en guerres, conquestes i expedicions. Es consideraven els hereus de les civilitzacions clàssiques, així que durant els segles XIV i XV van començar a col·leccionar estàtues de l’Antiga Grècia i de l’Imperi Romà.
https://www.instagram.com/p/BlVkMb8g7Dw/?utm_source=ig_embed
A la muntanya Vaticana, als afores de la ciutat emmurallada de Roma, els papes van construir diferents palaus i edificis per allotjar a la seva cort. També van construir la Basílica de Sant Pere, el temple més gran de la religió catòlica.
Avui en dia, les galeries, sales i patis d’aquests palaus alberguen una de les col·leccions d’art i història més importants del món, amb obres tan importants com el fresc de l’Escola d’Atenes de Rafael, l’estàtua de la Pietat o la Capella Sixtina, ambdues de Miquel Àngel.
Estàtues gregues, sarcòfags egipcis i mapes italians
El déu Apol·lo, el sacerdot Laocoont, l’heroi Hèrcules, l’atleta Dorífor … als Museus Vaticans hi ha centenars d’estàtues gregues i romanes, esculpides en marbre fa milers d’anys.
També hi ha un museu dedicat a l’Antic Egipci, amb objectes de la vida quotidiana trobats en excavacions de tombes, com atuells i peces de bronze, però també sarcòfags i màscares funeràries.
https://www.instagram.com/p/BkhNruRDTuw/?utm_source=ig_embed
La Pinacoteca Vaticana conté prop de 500 pintures de diferents èpoques, des del segle XII fins al segle XIX, amb obres d’alguns dels pintors italians més destacats (Leonardo da Vinci, Caravaggio, Bellini, Tizziano) però també artistes internacionals de renom (Van Gogh, Gauguin, Kandinski, Dalí, Picasso …).
Entre totes les obres, destaquen els frescos a les estances del Papa Juli II. Allà, el pintor italià Rafael va pintar L’Escola d’Atenes, un quadre que representa els filòsofs més importants de l’Antiga Grècia.
https://www.instagram.com/p/BjIugceFYbJ/?utm_source=ig_embed
La Biblioteca Vaticana és una de les més grans del món: allí es troben més d’un milió de llibres i 75.000 manuscrits de totes les èpoques. Entre els volums més valuosos està el Còdex Vaticanus, un dels manuscrits més antics de la Bíblia, datat del s. IV.
A la Galeria dels Mapes Geogràfics, les parets estan pintades amb mapes geogràfics del Mediterrani i representacions de ports italians.
La història de l’home pintada en quatre anys
Després de veure centenars de quadres, estàtues, frescos i altres peces d’art, els visitants dels Museus Vaticans arriben a un passadís llarg, unes escales estretes i una porta petita que no sembla amagar cap tresor … res més lluny de la realitat.
La Capella Sixtina és una de les majors obres d’art de la història. Es va pintar en diferents fases i va ser una obra col·lectiva en què van participar diferents pintors renaixentistes entre els segles XV i XVI.
A l’entrar a la sala, una no se sap molt bé cap a on mirar perquè les pintures cobreixen totes les parets a la vista, fins i tot el sostre. Les pintures representen diferents escenes i personatges de la Bíblia.
https://www.instagram.com/p/BlTSzzWAEhO/?utm_source=ig_embed
El pintor, escultor i inventor Miquel Àngel va ser l’encarregat de pintar la volta: va trigar quatre anys a pintar el sostre de la capella del tot (1508-1512), on va dibuixar una vintena d’escenes i més de 300 figures humanes.
L’obra va sorprendre a tota la cort papal i, 25 anys més tard, Miquel Àngel també va rebre l’encàrrec de pintar la paret principal de l’altar amb una representació del Judici Final, en què Crist decideix quines ànimes mereixen anar al cel i quines van a l’ infern.
El mural mesura més de 13 metres d’alt i el Papa Pau III volia que servís d’advertiment davant el poder de Déu. Com va dir l’escriptor romàntic Johann Wolfgang von Goethe: “Sense haver vist la Capella Sixtina, és impossible fer-se una idea del que l’home és capaç de fer”.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English