27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

L’art de dissenyar lletres boniques

Darrere de les tipografies del teu ordinador o de les cal·ligrafies dibuixades a mà ha tot un treball creatiu

Per Judith Vives

En els darrers temps s’ha posat de moda el ‘lettering’, l’art de dibuixar lletres a mà. Ho hauràs vist en cartells i anuncis, en carpetes i llibretes, estampat en samarretes, bosses i en altres objectes decoratius.

Cal distingir el ‘lettering’ de la cal·ligrafia, que és l’art d’escriure amb lletra bonica i ben formada sobre el paper. Per dominar el lettering no es tracta d’escriure bé, sinó de saber dibuixar les lletres.

La cal·ligrafia és l’art d’escriure amb lletra ben formada i el ‘lettering’ són lletres dibuixades

Quan escrivim a mà, també distingim entre la cal·ligrafia i l’escriptura quotidiana.

A la cal·ligrafia, el més important és posar atenció al moviment de la mà perquè el traç de les lletres sigui harmònic i bonic. En canvi, en el dia a dia prenem notes de pressa i sense fixar-nos en la forma de les lletres.

El ‘lettering’ exigeix molt més que escriure amb atenció. Es tracta d’un procés creatiu que va més enllà de fer una lletra bonica: implica un disseny previ de cada lletra que es pot definir a partir d’esbossos previs, igual que prepararíem un dibuix.

Al lettering pots partir de zero, dissenyant cada lletra segons el teu estil, o partir d’una tipografia ja existent. I aquí arribem a un tercer concepte important: la tipografia, que és la tècnica de crear i compondre els tipus, és a dir, les lletres per escriure un text.

https://www.instagram.com/p/Bit1QLlhdUX/?utm_source=ig_embed

Aquestes tres disciplines estan molt relacionades perquè, generalment, per crear una nova tipografia es parteix d’una lletra escrita a mà que ha estat prèviament dissenyada. És a dir, que per aconseguir una nova tipografia cal la cal·ligrafia i el ‘lettering’… i viceversa.

La cal·ligrafia i el ‘lettering’ semblaven una cosa del passat, però l’interès per les coses fetes a mà ha tornat a posar de moda aquest art. Amb l’ajuda de programes informàtics, aquestes tècniques s’han pogut aplicar a molts camps, des de la publicitat al tèxtil.

https://www.instagram.com/p/BjUXsv3lg3L/?utm_source=ig_embed

Si t’agrada el món de la cal·ligrafia, les tipografies i el ‘lettering’, segur que t’interessarà la xerrada de la dissenyadora gràfica i tipògrafa Laura Meseguer en el marc de la Barcelona Design Week que se celebra aquests dies al Museu del Disseny de Barcelona.

A més de dissenyar i produir els seus propis tipus de lletres, Meseguer ha escrit el llibre “Com crear tipografies. De l’esbós a la pantalla” i ha impulsat el projecte Alphabettes.org, un aparador de letterings i tipografies dissenyades per dones.

La conferència de Laura Meseguer tancarà el cicle Di55eccions que l’escola de disseny LCI Barcelona celebra amb motiu de la Barcelona Design Week, el 6 de juny a les 19h al campus de l’escola.

I si vols aprofundir en el disseny de tipografies, en LCI pots trobar cursos i formació específica de disseny gràfic perquè converteixis la teva passió en la teva professió.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.