26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Plàstic biodegradable fet de patata

Els científics estan desenvolupant nous materials per substituir els plàstics derivats del petroli

L’ús del plàstic està molt estès perquè és un material lleuger, fàcilment mal·leable, aïllant, resistent a la corrosió i sobretot molt barat de produir.

Però té un gran desavantatge: la petjada ecològica que deixa al nostre planeta. Aquest material triga segles en degradar-se i desaparèixer, per la qual cosa és molt contaminant.

Per combatre la contaminació per plàstics al planeta, grups d’investigadors de tot el món estudien com fabricar materials similars a partir de fibres vegetals, que puguin desintegrar-se després de ser utilitzades.

Plàstic d’origen vegetal

El bioplàstic és un material que es fabrica amb productes vegetals com el blat de moro, la patata o la canya de sucre i no a partir de petroli o gas natural, com els plàstics convencionals.

Un exemple de bioplàstic és el poliàcid làctic, conegut com PLA. Aquest material té propietats semblants al PET, el plàstic que s’utilitza a les ampolles, però es fabrica amb recursos renovables. El PLA ja té aplicacions molt variades, des d’envasos fins a implants mèdics.

Però no és perfecte: el PLA no aïlla bé els gasos. Això significa que no es pot utilitzar en ampolles de refrescs amb gas ni per envasar aliments al buit. A més, no resisteix temperatures superiors als 45ºC: si poséssim cafè calent en un got de PLA es fondria.

Els reptes del bioplàstic

Un altre dels problemes del bioplàstic és que per descompondre’s necessita unes condicions molt determinades.

Sovint trobem bosses, envasos i ampolles amb l’etiqueta “Biodegradable” al mar o en el nostre entorn: això passa perquè la majoria de bioplàstics només es descomponen a temperatures superiors als 50ºC.

Aquest és un dels majors reptes als quals han de fer front els investigadors d’avui dia. De moment, ja han aconseguit crear bioplàstics que es descomponen sols a l’aire lliure, però han de millorar el procés de fabricació i abaratir el cost abans que arribin al mercat.

La majoria de plàstic biodegradable no es descompon si no es tracta a plantes de reciclatge. (iStockphoto)

Materials tradicionals, els més sostenibles

Altres materials que s’estan utilitzant per substituir el plàstic són components naturals que ja s’utilitzaven en el passat, com el lli, el cànem o la fusta.

Aquestes fibres vegetals procedeixen de fonts renovables i són completament biodegradables: quan es descomponen s’integren de nou a la naturalesa sense deixar rastre.

Aquestes fibres poden substituir al plàstic en productes com cotxes i avions. A més, en ser menys pesades que el plàstic, també redueixen la quantitat de combustible que necessiten els vehicles.

Generar energia cremant plàstic

Una part dels residus plàstics d’un sol ús no es pot reciclar. Per això, al voltant d’un 14% del plàstic es crema perquè no acabi en abocadors o a l’oceà.

La calor del procés d’incineració es pot utilitzar per crear energia: la calor escalfa aigua que es transforma en vapor i mou les turbines. A més, aquest aigua calenta també es pot usar per escalfar edificis com cases o escoles.

Amb la incineració d’escombraries es pot produir energia però contamina l’atmosfera. (I+)

No obstant això, la crema de plàstics desprèn molts gasos d’efecte hivernacle, com diòxid de carboni, i les cendres que queden segueixen sent un producte contaminant per a la Terra.

Per això, la millor opció és reduir l’ús de plàstics i apostar pel desenvolupament de materials biodegradables.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.