22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

La vida secreta de Vivian Maier

L’obra d’aquesta fotògrafa va sortir a la llum després que un col·leccionista la descobrís per casualitat en una subhasta

 

Al 2007, l’historiador John Maloof estava buscant fotos per escriure un llibre sobre la història de Chicago. Va acabar en una subhasta pública on venien objectes trobats a trasters abandonats i va comprar un paquet de fotos antigues per poc més de 300 euros.

Va trigar uns mesos en adonar-se que havia trobat un tresor. Aquelles fotografies eren l’obra de Vivian Maier, una dona discreta que va treballar tota la seva vida cuidant nens però la veritable passió de la qual era la fotografia.

Durant dècades, Maier es va dedicar a fotografiar els nens que cuidava i les seves famílies, els veïns del seu barri i la gent de la ciutat. Poden semblar instantànies casuals, però en realitat componen un retrat molt profund de la societat de la segona meitat del segle XX.

https://www.instagram.com/p/BhSP2vuFIEB/?utm_source=ig_embed

Una passió secreta per la fotografia

Vivian Maier va néixer a Nova York al 1926. Després d’una infància difícil entre Europa i Estats Units, es va traslladar-se a Chicago, on va viure gran part de la seva vida. Va treballar com a mainadera durant més de 40 anys, la qual cosa li permetia estalviar i disposar de temps lliure per sortir a fer fotos.

Va aprendre de manera autodidacta. La seva feina com a fotògrafa mai va ser reconegut en vida, però ella mateixa ho va mantenir en secret. Mai va intentar vendre ni publicar les seves fotos perquè no perseguia la fama.

Maier feia fotos per investigar, per entendre una mica millor com són les persones, fins i tot per descobrir-se a ella mateixa. Una prova d’això són els nombrosos autoretrats que es va fer: reflectida en un aparador, davant d’un mirall, amagant la seva cara darrere de la càmera…

https://www.facebook.com/photographervivianmaier/photos/a.10150631600530720.686897.444225420719/10150708638770720/?type=3&theater

El seu treball va servir per immortalitzar de manera espontània la vida urbana de Chicago i Nova York. Però a més, també va viatjar per mig món càmera en mà: va estar a Egipte, Tailàndia, Vietnam i Espanya.

Maier utilitzava una Rolleiflex, una càmera antiga que tenia el visor a la part superior. La càmera es col·locava a l’altura de la cintura per disparar i, d’aquesta manera, el fotògraf podia mirar als ulls de la persona retratada.

El llegat ocult de Maier

La seva passió per la fotografia era tal que va deixar més de 150.000 negatius de fotografies, molts dels quals mai s’havien revelat.

Maloof només va comprar una part de tota l’obra de Maier a la subhasta. Al seu antic apartament i a la casa d’una de les famílies que havia cuidat es van trobar més caixes amb rodets, enregistraments i retalls de diari.

Des de llavors, Maloof s’ha dedicat a reconstruir l’arxiu de la fotògrafa per aconseguir el reconeixement artístic que es mereix.

De la seva misteriosa vida i la seva extensa obra s’han fet exposicions, s’han editat llibres i fins i tot s’ha rodat un documental.

Costa creure que els centenars d’imatges de Vivian Maier que ara donen la volta al món en exposicions estiguessin durant anys tancats en unes golfes.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.