12 gener 2025
spot_img
12 gener 2025

Es busquen noies per la ciència

Al llarg de la història les dones han quedat oblidades de la ciència i la tecnologia… És hora de donar-los-hi veu

Per Mariona Coiduras

L’11 de febrer es celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Una altra data assenyalada al calendari per la lluita per la igualtat de gènere.

I és que la presència de dones segueix sent minoritària en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. Moltes científiques han passat desapercebudes malgrat haver fet grans descobriments.

Un dels casos més coneguts és el de Rosalind Franklin, els estudis de la qual de l’ADN van ser essencials per desenvolupar la tècnica i l’instrumental necessari per fotografiar material genètic. Rosalind era una gran investigadora, però va morir molt jove per un càncer provocat probablement per la contínua exposició a la radiació.

Anys més tard, els seus companys de recerca Watson i Crick van rebre el Premi Nobel, però ni es van molestar a esmentar-la al seu discurs. És només una de les moltes injustícies en la història de les dones científiques.

La biofísica Rosalind Franklin, fotografiada al seu laboratori. (Gettyimages)

Programadora i lluitadora

En ple segle XXI, la figura de la dona a la ciència ha avançat, però encara queda un llarg camí per recórrer.

Roya Chang, fundadora de Flexbot, somiava amb ser programadora. Volia estudiar Enginyeria Informàtica, però es va topar davant la negativa del seu pare, que opinava que era una carrera per a nois. La jove no va parar fins a aconseguir el que volia i ara anima a altres joves a seguir els seus passos.

Per això, durant el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència va participar en diverses xerrades a col·legis per parlar de la seva experiència i animar a les noies a estudiar carreres científiques.

“Vaig tenir una infantesa una mica complicada però després de llegir la biografia de grans pensadors, científics i escriptors em vaig adonar que moltíssimes persones havien passat penúries a les seves vides i havien tirat endavant. Això em dóna forces per lluitar i avançar, i és el que intento transmetre”, explica Roya.

Motivar a les nenes a estudiar ciències

A les xerrades, Roya no dubta a motivar a les nenes a estudiar aquestes carreres de ciència i tecnologia, que erròniament s’associen als homes. “Se’ls hi ha de treure del cap la idea de que són difícils o avorrides”.

I això és el que fa a través del seu projecte: Flexbot promou la ciència i la tecnologia entre els joves mentre es diverteixen. “Ensenyem jugant i creant tota mena d’invents amb les mans i la imaginació. No cal limitar-se als llibres, cal sortir al món per descobrir totes les seves possibilitats”, assegura.

Roya explica que al sector de la informàtica, per exemple, hi ha una necessitat tan gran de professionals i tants llocs sense cobrir que no discriminen pel gènere. Una bona notícia per a totes les noies que vulguin dedicar-se a això.

Crear un món més just

“Un dels motius pel qual les nenes tenen menys interès per la ciència és la manca de referències. Gràcies a iniciatives com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència intentem rescatar de l’oblit a aquestes científiques i les seves contribucions”.

Roya ho té clar: hem de crear un món més just, sense tants prejudicis, en el qual no hi hagi professions d’homes o de dones, sinó que tots els joves puguin tenir l’oportunitat de triar el que els apassiona.

Dones com ella fan que aquesta la lluita cobri sentit. Falten dones a la ciència i tu podries ser la propera Marie Curie!

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.