27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Refugiats que canvien el món

Albert Einstein, Alek Wek o Freddie Mercury han fet història als seus països d’acollida

El concepte de refugiat no és nou. Al llarg de la història, milions de persones s’han vist obligades a abandonar el seu país i algunes han canviat el món des del seu país d’acollida.

Albert Einstein

La Segona Guerra Mundial va causar la migració de milions de persones. A Europa, notables enginyers i científics perseguits pel règim nazi van haver de buscar una nova llar. Un d’ells va ser Albert Einstein, el pare de la física moderna.

El físic, d’origen jueu, va haver de fugir després que els nazis el posessin a la llista d’autors prohibits a Alemanya, quan ja era famós. Estats Units el va acollir, i allà Einstein va treballar en diferents universitats com Caltech o Princeton, des d’on va revolucionar la ciència.

Freddie Mercury

Farrokh Bulsara, més conegut pel seu nom artístic Freddie Mercury, va ser el líder del grup Queen i un dels cantants més exitosos de la història. Però, tot i que molts creuen que era britànic, Mercury va néixer a Zanzíbar.

Amb només 17 anys, el cantant i tota la seva família van demanar asil al Regne Unit després de fugir d’una revolució que va matar milers d’àrabs i indis a Zanzíbar.

Alek Wek

L’actriu i model Alek Wek, ara amb passaport britànic, va néixer a l’actual Sudan del Sud. Quan tenia 14 anys va esclatar la guerra civil al seu país i va fugir amb la seva família.

Wek, que va ser refugiada, participa ara en projectes de l’Agència de les Nacions Unides pels Refugiats (Acnur) i és ambaixadora de l’agència.

Jackie Chan

El famós actor de pel·lícules d’arts marcials és fill de pares refugiats. Jackie Chan va néixer al Hong Kong britànic després que els seus pares haguessin de deixar la Xina quan hi va esclatar la Guerra Civil.

De fet, el nom que li van posar a Jackie Chan quan va néixer és “Gang Sheng”, que significa “nascut a Hong Kong”, tot i que a la Xina se’l coneix pel seu nom cantonès: Sheng Lon.

Dalai Lama

El líder espiritual i premi Nobel de la Pau va fugir del Tibet després d’una revolta fallida per aconseguir la independència de la Xina. Per por a les represàlies del govern xinès, el Dalai Lama i milers de seguidors van marxar a l’Índia.

Ara continua a l’Índia i té vetada l’entrada al Tibet, on la seva imatge o qualsevol expressió de suport estan totalment prohibides. El Dalai Lama és la veu més destacada del moviment “Tibet Lliure”, que pretén aconseguir autonomia pel país.

Mika

El cantant i autor de temes com “Grace Kelly” o “Relax, take it easy” va néixer a Beirut, la capital del Líban, durant la guerra civil. Aquell mateix any els seus pares van decidir marxar del país. Primer van refugiar-se a Xipre i després a París. Més tard, quan Mika tenia 10 anys, la família es va traslladar a Londres.

Mika ha col·laborat en campanyes de l’Acnur pels refugiatsSpotify ha creat una llista amb cançons de Mika i d’altres cantants que en algun moment de la seva vida han estat refugiats.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.