27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Les dures polítiques de Donald Trump

La manera de governar de Trump és un reflex de les seves idees populistes i el seu fort caràcter

Molt abans de dedicar-se a la política, Donald Trump ja era un personatge molt conegut: tenia èxit amb els seus negocis, presentava programes de televisió, es feia amb famosos… però la seva fama es devia sobretot a la seva forta personalitat.

Trump acostumava a manifestar la seva opinió sobre qualsevol tema, sovint sense pensar en les conseqüències o en si podia ofendre a algú. Com en aquest tuit sobre l’anterior president, Barack Obama: “És una pena però, per culpa d’Obama i el seu terrible paper com a president, no tornarà a haver-hi un president negre en anys!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/537157586316165120?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.lavanguardia.com%2Fvida%2Fjunior-report%2F20180115%2F434245576321%2Fpoliticas-donald-trump.html

Ara que és president, les seves opinions s’han convertit en fets. Els seus prejudicis contra els immigrants, la seva actitud agressiva contra alguns països estrangers i la seva manca de sensibilitat amb els col·lectius més vulnerables s’han traslladat a la política americana.

Conflictes internacionals

Quan només era empresari, Trump sempre s’havia mostrat molt crític amb la política exterior del govern, que dialogava amb països que històricament havien estat enemics d’Estats Units. El nou president prefereix una estratègia més agressiva, que anteposa l’amenaça i la intimidació al diàleg.

El President Obama va arribar a un acord comercial amb Iran, un país que ha estat enemistat amb Estats Units durant molts anys. Tan aviat com va arribar a la Casa Blanca, Trump va cancel·lar l’acord, acusant el govern iranià de col·laborar amb terroristes.

Un altre dels països contra els que ha arremès amb força és Corea del Nord. El president d’Estats Unit i el líder nord-coreà, Kim Jong-Un, mantenen la seva guerra particular i s’amenacen mútuament.

No obstant això, a diferència dels anteriors presidents nord-americans, Trump ha iniciat un apropament amb el govern rus i el seu president, Vladimir Putin. Encara que molts es pregunten pels possibles interessos amagats darrere d’aquest gir en les relacions.

Finalment, Trump ha cancel·lat la participació d’Estats Units al TTIP, un tractat de comerç internacional entre Estats Units i la Unió Europea.

Alguns sectors europeus, organitzacions socials i ecologistes, criticaven el TTIP perquè beneficiava sobretot a les grans empreses, però Trump ha volgut retirar-se perquè vol centrar-se en enfortir l’economia nord-americana.

Immigrants bons, immigrants dolents

La immigració ha estat un tema prioritari pel govern de Trump. Els seus múltiples comentaris racistes a les xarxes socials han derivat en lleis d’immigració molt estrictes que restringeixen l’arribada d’immigrants al país.

Només tres mesos després de convertir-se en president, va aprovar una llei per prohibir l’entrada a Estats Units a persones de Síria, l’Iraq, Iran, Líbia, Somàlia, Sudan i Iemen, perquè els considera països els governs dels quals recolzen el terrorisme yihadista.

A més, la nova llei migratòria permet detenir als immigrants il·legals que no han comès cap delicte greu i accelera el procés de deportació. Durant la campanya electoral, Trump va utilitzar el terme “estrangers criminals” per referir-se a aquestes persones i justificar les seves polítiques.

L’última controvèrsia es va produir durant una reunió per definir la llei, en la que Trump va comparar els immigrants de països acceptables com Noruega amb els de altres “països de merda” com El Salvador, Haití o Sudan. Posteriorment, Trump ha negat haver utilitzat aquestes paraules.

Una altra de les decisions més polèmiques és construir un mur a la frontera entre Estats Units i Mèxic per evitar l’entrada d’immigrants il·legals i el tràfic de drogues. Polítics, defensors dels drets civils i ONGs han criticat aquesta mesura. Trump presumia dient que serien els propis mexicans els que pagarien el mur.

El planeta, en segon pla

El canvi climàtic és un desafiament global. No obstant això, encara hi ha persones que creuen que l’escalfament global no existeix, que és una invenció de les empreses d’energies renovables i d’alguns països per beneficiar els seus interessos.

Ja en la seva etapa com a empresari d’èxit, Donald Trump era un d’aquests negacionistes que neguen l’existència del canvi climàtic. “L’escalfament global és un concepte inventat pels xinesos per perjudicar l’economia d’Estats Units”, assegurava al 2012.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/265895292191248385

Així com Obama va prioritzar el desenvolupament d’energies verdes i va declarar noves zones de protecció mediambiental, Trump va retirar als Estats Units de l’Acord de París, una important iniciativa global en la lluita contra el canvi climàtic.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.