28 desembre 2024
spot_img
28 desembre 2024

Grans descobriments fets per elles

Nombroses eines sense les quals avui no podríem viure van ser inventades per dones

El bot salvavides, el rentaplats, l’eixugaparabrisa, la xeringa mèdica… són alguns dels útils invents que cal atribuir a dones. Moltes altres investigadores i científiques van contribuir a avenços enormes de la ciència.

En moltes ocasions no se’ls va reconèixer el mèrit, i en unes altres el premi se’l va emportar un home. Reconèixer el que ens han aportat avui és fonamental per fer justícia en el camp de la ciència i millorar la situació actual de les dones.

1. Gens saltadors

Els gens saltadors, descoberts per Barbara McClintock, són un concepte essencial de la genètica actual. Aquesta genetista va descobrir la capacitat dels gens de saltar entre diferents cromosomes i provocar mutacions: ulls de diferents colors, malalties cròniques… McClintock va rebre el Premi Nobel de Medicina el 1983.

2. Fissió nuclear

La feina de Lise Meitner en el camp de la física, com el de moltes altres dones, no es va reconèixer en el seu moment. Meitner va treballar a l’equip que va descobrir la fissió nuclear, una tècnica que avui ens permet produir enormes quantitats d’energia.

3. La doble hèlix de l’ADN

Els estudis genètics de Rosalind Franklin ens van ajudar a entendre millor l’estructura de l’ADN, la descripció més completa dels éssers humans. Franklin va començar a parlar sobre genètica en una època en la qual això era molt desconegut. Els resultats de la seva recerca van ser claus per determinar el model de la doble hèlix de l’ADN el 1953.

4. Els ximpanzés i les persones

Jane Goodall és la màxima experta mundial en ximpanzés, amb els quals compartim el 99% dels gens. Gràcies a la seva feina, sabem que aquests primats tenen qualitats i habilitats que abans pensàvem que només tenien les persones: personalitat, emocions d’alegria i tristesa, pensaments racionals i la capacitat de crear eines i usar-les.

5. Tres matemàtiques

Marie-Sophie Germain, Emmy Noether i Ada Lovelace no es van conèixer, però van ser tres matemàtiques brillants de diferents èpoques i països. Les seves contribucions van ser vitals per a l’estudi de les matemàtiques com les coneixem avui.

Lovelace va ser la primera programadora del món: va preveure la capacitat d’una màquina per fer càlculs i comptes numèrics, com els ordinadors i mòbils d’avui dia.

6. Un senyal de ràdio d’un púlsar

Jocelyn Bell és una astrofísica irlandesa. Mentre investigava per a la seva tesi doctoral, va descobrir l’existència dels púlsars: uns estels de neutrons que emeten una radiació de manera periòdica, i el senyal dels quals, per tant, es rep de manera regular, com si es tractés de la llum d’un far. Aquest descobriment va merèixer el Premi Nobel de Física, però no l’hi van donar a Jocelyn Bell sinó a Antony Hewish, el seu tutor de tesi. Una profunda injustícia.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.