26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Què és la banca ètica?

Junior Report i Oikocredit elaboren una Unitat Didàctica per explicar als més joves la filosofia i l’objectiu de les finances ètiques

Quan ingressem diners en un banc, no es queda aquí. L’entitat financera inverteix aquests diners en altres empreses o persones que els sol·liciten, cobrant-los un interès. Aquests préstecs permeten que els bancs puguin obtenir beneficis i siguin rendibles econòmicament .

En aquest sentit, val la pena preguntar-se: Quin tipus de projectes està finançant el meu banc? Estic dacord amb aquestes iniciatives? Com a ciutadans, és important qüestionar què fan els bancs amb els nostres diners.

Com els bancs convencionals, les entitats de banca ètica es dediquen a captar diners i concedir préstecs cobrant un interès. La principal diferència és que les institucions de banca ètica no concedeixen préstecs a qualsevol empresa o organització, sinó que tenen en compte una sèrie de criteris ètics i socials i inverteixen els diners en projectes que tinguin un impacte social, ambiental i cultural positiu.

La Unitat Didàctica elaborada per Junior Report en col·laboració amb Oikocredit té com a objectiu explicar com funciona la banca ètica i quin tipus de projectes impulsa, a més de fer reflexionar els més joves sobre les implicacions dels diners i les seves inversions.

“A Oikocredit hem estat compromesos amb l’educació crítica a l’economia i les finances des dels nostres orígens, i aquesta Unitat Didàctica pretén ser una eina més per ajudar a la sensibilització sobre una qüestió tan important”, assegura David Díaz de Quijano i Barbero, coordinador d’Oikocredit Catalunya.

“A Oikocredit sempre hem cregut que calia una educació financera crítica. I avui dia, amb els grans reptes globals a què ens enfrontem com a societat, encara més. I és que el sector financer contribueix en gran mesura a la crisi climàtica o finançar la indústria de les armes. Per tot això, cada dia és més important donar a conèixer les opcions de finances ètiques i l’impacte de les nostres opcions de consum”.

La Unitat Didàctica consta de 5 articles que expliquen els conceptes bàsics de les finances i quines diferències hi ha entre les principals entitats bancàries (bancs, caixes d’estalvis, cooperatives), a més de mostrar exemples de projectes d’economia social i comerç just.

Aquests continguts van acompanyats d’activitats didàctiques dissenyades per un equip de pedagogs, perquè els estudiants puguin treballar el tema a classe o virtualment, a més d’una guia per al professorat.

Unitats didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula

Junior Report és un diari d’actualitat que aspira a convertir-se en un referent informatiu per als joves lectors, però també vol ser una eina pedagògica per a docents.

En aquest sentit, l’equip de periodistes i pedagogs de Junior Report dissenya Unitats Didàctiques formades per articles i recursos educatius perquè l’alumnat descobreixi els grans temes globals a l’aula o des de casa.

Les Unitats Didàctiques estan disponibles a la pàgina web del projecte.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.