És fonamental conscienciar la població sobre les conseqüències devastadores que produeixen aquests incendis al medi ambient i la salut
Tots els anys desenes de països s’enfronten a incendis forestals que cremen milers d’hectàrees de boscos i de vegetació, generant una gran devastació ambiental i posant en risc la vida de persones i animals. Per això cada 18 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Prevenció d’Incendis Forestals.
L´objectiu d´aquest dia és conscienciar la població del perill d´aquests fenòmens i de la necessitat que tenim de cuidar i preservar els boscos del món. A més, és un dia clau per recordar que és fonamental extremar les precaucions i fer tot el possible per evitar els incendis forestals.
Quan parlem d’incendis forestals ens referim a un foc que es propaga ràpidament mitjançant vegetació, boscos i àrees naturals i que no està subjecte al control humà. Aquests fenòmens es caracteritzen principalment per dos factors: són capaços de propagar-se en direccions inesperades i solen superar obstacles com a rius.
Els incendis forestals poden ser ocasionats per l’activitat humana: per exemple, a través de cremes no controlades, negligència o fogueres mal apagades. Però també per fenòmens naturals, com ara els raigs que apareixen en moments de tempesta. A més, l’alt nombre d’incendis es vincula directament al canvi climàtic.
Tot i que aquests poden aparèixer a totes les èpoques de l’any, els incendis són més freqüents als mesos d’estiu, quan les temperatures són més altes. Aquest any, els incendis forestals han arrasat diversos països de la Mediterrània, com Itàlia, Grècia i Algèria. Milers d’hectàrees van quedar devastades pel foc i milers de persones van haver de ser evacuades.
L’impacte a la salut
El Sistema Europeu d’Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS) va informar a finals d’any que el 2022 prop de 786.049 hectàrees forestals van ser arrasades pel foc a la Unió Europea. El 39% a Espanya, que va ser el país més castigat davant de Romania, Portugal, França i Itàlia.
Aquesta gran quantitat d’incendis té conseqüències devastadores al medi ambient i la biodiversitat. Aquests fenòmens poden destruir hàbitats naturals i provocar la pèrdua d’espècies de flora i fauna, algunes de les quals poden estar en perill d’extinció.
Un dels principals perills dels incendis forestals és el seu impacte a la salut humana. Aquests focs a gran escala alliberen grans quantitats de gasos amb efecte d’hivernacle i partícules, com les partícules PM2.5 (molt petites i contaminants), el diòxid de nitrogen, l’ozó o el plom.
Tot això contribueix al canvi climàtic, alhora que afecta directament la qualitat de l’aire que respirem. Per això les autoritats locals solen emetre advertiments i recomanacions sobre com actuar durant els incendis forestals perquè les persones puguin prendre mesures per protegir-se.
El fum té efectes en el nostre cos com la irritació dels ulls i la pell, però també pot provocar problemes de salut més greus, com ara problemes respiratoris (en irritar els pulmons) o cardiovasculars (atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars). De vegades, l’exposició perllongada al fum pot provocar la mort.
Extinció vs. prevenció d’incendis
Quan parlem d’incendis forestals i aquests apareixen als mitjans de comunicació és molt comú veure la feina feta pels bombers. Aquests professionals es dediquen a aturar i controlar un foc que ja està en curs, és a dir, es dediquen a allò que es coneix com a extinció d’incendis.
Aquest treball és fonamental, però no podem oblidar la importància de la prevenció. Aquesta fa referència a prendre mesures per evitar que els focs s’iniciïn en primer lloc i inclou multitud d’activitats. Una de les principals és educar i conscienciar la població sobre els riscos i les conseqüències dels incendis.
Per a aquesta tasca solen posar-se en marxa campanyes de sensibilització als mitjans de comunicació i xarxes socials. A través seu, es fomenten pràctiques segures i responsables en àrees propenses a incendis forestals. Per exemple, no llençar cigarretes al camp o no fer fogueres en llocs on no està legalment permès.
Prevenir incendis també inclou prendre altres decisions, com ara la restricció d’activitats perilloses a certes zones; per exemple, la prohibició de fer fogueres al camp. O la implementació de sistemes de vigilància a zones on els incendis són més freqüents, amb l’objectiu de detectar-los de forma ràpida.
A més, són fonamentals les tasques de gestió forestal. Això inclou eliminar material vegetal inflamable dels boscos, com la mala herba o els arbres morts, així com crear i mantenir zones de tallafocs per prevenir la propagació